ßßß
Składniki:225g mąki pszennej + 1 łyżeczka do oprószenia owoców100g cukru2 jajka150g jogurtu greckiego2 łyżeczki cukru wanilinowego1,5 łyżeczki proszku do pieczenia150g borówek
Wykonanie:- składniki powinny być w temperaturze pokojowej- jajka zmiksować z cukrami, dodać jogurt, ponownie krótko zmiksować- mąkę i proszek do pieczenia przesiać do masy, całość zmiksować do połączenia się składników- borówki oczyścić, osuszyć i oprószyć mąką- keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia- na dno formy wyłożyć 1/3 ciasta, na ciasto wysypać w miarę równomiernie 1/3 borówek, wyłożyć 1/3 ciasta, ponownie wysypać 1/3 borówek, wyłożyć resztę ciasta, na wierzchu ułożyć pozostałe borówki- ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika, piec w 180 stopniach przez 50-60 minut do tzw. suchego patyczka
Duża ilość kwaskowatych borówek idealnie komponuje się z lekko słodkim ciastem. Brak tłuszczu w składzie sprawia, że ciasto jest lekkie, a dodatek jogurtu i obecność borówek nadają mu wilgotności.