Wykonanie
Ciasto
jogurtowe z
borówkami jest prostym w wykonaniu
ciastem o zmniejszonej kaloryczności, gdyż poza tłuszczem zawartym w
jogurcie, nie dodajemy go do ciasta.Jest to szybkie ciasto ucierane, na którego przygotowanie potrzebujemy 10-15 minut, pomijając czas pieczenia. Można je wykonać z dowolnymi
owocami, jednakże z dużą ilością
borówek nie tylko dobrze smakuje, ale też ładnie prezentuje swoje piegowate wnętrze.Ciasto przygotowałam w keksówce o wymiarach 20x11x7,5cm .

Składniki:225g
mąki pszennej + 1 łyżeczka do oprószenia
owoców100g
cukru2
jajka150g
jogurtu greckiego2 łyżeczki
cukru wanilinowego1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia150g
borówek
Wykonanie:- składniki powinny być w temperaturze pokojowej-
jajka zmiksować z
cukrami, dodać
jogurt, ponownie krótko zmiksować-
mąkę i
proszek do pieczenia przesiać do masy, całość zmiksować do połączenia się składników-
borówki oczyścić, osuszyć i oprószyć
mąką- keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia- na dno formy wyłożyć 1/3 ciasta, na ciasto wysypać w miarę równomiernie 1/3
borówek, wyłożyć 1/3 ciasta, ponownie wysypać 1/3
borówek, wyłożyć resztę ciasta, na wierzchu ułożyć pozostałe
borówki- ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika, piec w 180 stopniach przez 50-60 minut do tzw. suchego patyczka

Duża ilość kwaskowatych
borówek idealnie komponuje się z lekko słodkim
ciastem. Brak tłuszczu w składzie sprawia, że ciasto jest lekkie, a dodatek
jogurtu i obecność
borówek nadają mu wilgotności.