Wykonanie
Stefanka
cappuccino jest
ciastem składającym się z
trzech warstw
herbatników oraz dwóch warstw masy przygotowanej na bazie
kaszy manny. Całość zwieńcza polewa z
czekolady deserowej, która idealnie pasuje do mocno
kawowego smaku ciasta.Stefanka nie wymaga pieczenia, więc jest
ciastem, które idealnie sprawdzi się podczas upalnych dni lata. Oprócz tego jest bardzo szybka w przygotowaniu i na pewno lepiej zniesie pozostawanie poza lodówką niż ciasta z kremami lub przygotowane z użyciem
żelatyny.Smak stefanki jest dość intensywny, ale wykorzystanie
cappuccino w proszku zamiast ziaren
kawy sprawia, że nie jest to ciasto typowo
kawowe i może posmakować również osobom, które nie pijają
kawy.Swoją stefankę przygotowałam w formie o wymiarach 24x24cm .

Składniki:250g
herbatników750ml
mleka150g
masła130g
kaszy manny6 łyżek
cukru15 łyżek
cappuccino w proszku
POLEWA CZEKOLADOWA100g
czekolady deserowej50g
masła
Wykonanie:- formę wyłożyć papierem do pieczenia, na spodzie ułożyć obok siebie
herbatniki, tworząc równą warstwę-
mleko zagotować z
masłem i
cukrem, do gorącego wsypać
cappuccino, wymieszać do rozpuszczenia się proszku- do gotującego się
mleka wsypywać powoli
kaszę mannę, cały czas mieszając, aby nie porobiły się grudki-
kaszę gotować na małym ogniu, mieszając, aż zgęstnieje (przez kilka minut)- połowę gorącej masy wyłożyć delikatnie na
herbatniki, wyrównać- na wierzchu ułożyć kolejną warstwę
herbatników, lekko dociskając je do masy, aby utworzyły w miarę równą powierzchnię- na drugą warstwę
herbatników wyłożyć resztę
kaszy, wyrównać, na wierzchu ułożyć kolejną warstwę z
herbatników- całość pozostawić do ostudzenia, następnie przykryć i wstawić do lodówki, schłodzić do zesztywnienia masy (można obciążyć czymś ciężkim, aby warstwa
herbatników tworzyła równą powierzchnię)-
czekoladę i
masło rozpuścić w kąpieli
wodnej (na rondelku z niewielką ilością
wody ułożyć naczynie,
wodę podgrzewać na małym ogniu do wytworzenia się pary, do naczynia włożyć
masło i kawałki
czekolady, rozpuścić co jakiś czas mieszając)- gorącą polewę wyłożyć na
herbatniki na cieście, wyrównać i pozostawić do ostygnięcia, następnie schłodzić w lodówce do zastygnięcia polewy

Ciasto wygląda i smakuje dobrze przez kilka dni, należy przechowywać je w lodówce i podawać schłodzone, choć spokojnie wytrzyma jakiś czas poza lodówką bez utraty swoich walorów
smakowych.
