ßßß
Składniki:250g herbatników750ml mleka150g masła130g kaszy manny6 łyżek cukru15 łyżek cappuccino w proszkuPOLEWA CZEKOLADOWA100g czekolady deserowej50g masła
Wykonanie:- formę wyłożyć papierem do pieczenia, na spodzie ułożyć obok siebie herbatniki, tworząc równą warstwę- mleko zagotować z masłem i cukrem, do gorącego wsypać cappuccino, wymieszać do rozpuszczenia się proszku- do gotującego się mleka wsypywać powoli kaszę mannę, cały czas mieszając, aby nie porobiły się grudki- kaszę gotować na małym ogniu, mieszając, aż zgęstnieje (przez kilka minut)- połowę gorącej masy wyłożyć delikatnie na herbatniki, wyrównać- na wierzchu ułożyć kolejną warstwę herbatników, lekko dociskając je do masy, aby utworzyły w miarę równą powierzchnię- na drugą warstwę herbatników wyłożyć resztę kaszy, wyrównać, na wierzchu ułożyć kolejną warstwę z herbatników- całość pozostawić do ostudzenia, następnie przykryć i wstawić do lodówki, schłodzić do zesztywnienia masy (można obciążyć czymś ciężkim, aby warstwa herbatników tworzyła równą powierzchnię)- czekoladę i masło rozpuścić w kąpieli wodnej (na rondelku z niewielką ilością wody ułożyć naczynie, wodę podgrzewać na małym ogniu do wytworzenia się pary, do naczynia włożyć masło i kawałki czekolady, rozpuścić co jakiś czas mieszając)- gorącą polewę wyłożyć na herbatniki na cieście, wyrównać i pozostawić do ostygnięcia, następnie schłodzić w lodówce do zastygnięcia polewy
Ciasto wygląda i smakuje dobrze przez kilka dni, należy przechowywać je w lodówce i podawać schłodzone, choć spokojnie wytrzyma jakiś czas poza lodówką bez utraty swoich walorów smakowych.