ßßß Cookit - przepis na Stefanka cappuccino

Stefanka cappuccino

nazwa

Wykonanie

Stefanka cappuccino jest ciastem składającym się z trzech warstw herbatników oraz dwóch warstw masy przygotowanej na bazie kaszy manny. Całość zwieńcza polewa z czekolady deserowej, która idealnie pasuje do mocno kawowego smaku ciasta.
Stefanka nie wymaga pieczenia, więc jest ciastem, które idealnie sprawdzi się podczas upalnych dni lata. Oprócz tego jest bardzo szybka w przygotowaniu i na pewno lepiej zniesie pozostawanie poza lodówką niż ciasta z kremami lub przygotowane z użyciem żelatyny.
Smak stefanki jest dość intensywny, ale wykorzystanie cappuccino w proszku zamiast ziaren kawy sprawia, że nie jest to ciasto typowo kawowe i może posmakować również osobom, które nie pijają kawy.
Swoją stefankę przygotowałam w formie o wymiarach 24x24cm .
Składniki:
250g herbatników
750ml mleka
150g masła
130g kaszy manny
6 łyżek cukru
15 łyżek cappuccino w proszku
POLEWA CZEKOLADOWA
100g czekolady deserowej
50g masła
Wykonanie:
- formę wyłożyć papierem do pieczenia, na spodzie ułożyć obok siebie herbatniki, tworząc równą warstwę
- mleko zagotować z masłem i cukrem, do gorącego wsypać cappuccino, wymieszać do rozpuszczenia się proszku
- do gotującego się mleka wsypywać powoli kaszę mannę, cały czas mieszając, aby nie porobiły się grudki
- kaszę gotować na małym ogniu, mieszając, aż zgęstnieje (przez kilka minut)
- połowę gorącej masy wyłożyć delikatnie na herbatniki, wyrównać
- na wierzchu ułożyć kolejną warstwę herbatników, lekko dociskając je do masy, aby utworzyły w miarę równą powierzchnię
- na drugą warstwę herbatników wyłożyć resztę kaszy, wyrównać, na wierzchu ułożyć kolejną warstwę z herbatników
- całość pozostawić do ostudzenia, następnie przykryć i wstawić do lodówki, schłodzić do zesztywnienia masy (można obciążyć czymś ciężkim, aby warstwa herbatników tworzyła równą powierzchnię)
- czekoladę i masło rozpuścić w kąpieli wodnej (na rondelku z niewielką ilością wody ułożyć naczynie, wodę podgrzewać na małym ogniu do wytworzenia się pary, do naczynia włożyć masło i kawałki czekolady, rozpuścić co jakiś czas mieszając)
- gorącą polewę wyłożyć na herbatniki na cieście, wyrównać i pozostawić do ostygnięcia, następnie schłodzić w lodówce do zastygnięcia polewy
Ciasto wygląda i smakuje dobrze przez kilka dni, należy przechowywać je w lodówce i podawać schłodzone, choć spokojnie wytrzyma jakiś czas poza lodówką bez utraty swoich walorów smakowych.
Źródło:http://smakolykibereniki.blogspot.com/2014/07/stefanka-cappuccino.html