Wykonanie
Po
serii ciasteczek i ciast z piekarnika zachciało mi się czegoś bez pieczenia, co wymaga po przygotowaniu leżakowania w lodówce. Sięgnęłam po przepis, który kiedyś gościł kilkakrotnie w mojej kuchni - ciasto
cappuccino. Zmieniłam go trochę i zamiast kremu karpatkowego, zrobiłam masę budyniową, gdyż niedawno przygotowywałam karpatkę i potrzebna mi była jakaś lekka odmiana. Do tej masy wykorzystałam
budyń w proszku, dla chcących przygotować go w domu, polecam masę z przepisu na karpatkę, zaznaczając, że warto zmniejszyć ilość składników, żeby warstwa budyniowa nie była za gruba.Moje ciasto
cappuccino to dwie warstwy
ciasteczkowe, wspomniana już masa budyniowa i krem
cappuccino zrobiony na bazie
Śnieżki i
serka mascarpone.

Składniki:masa budyniowa2 budynie w proszku bez
cukru0,5l
mleka8dag
margaryny4 łyżki
cukru
krem
cappuccino1 opakowanie
Śnieżki200ml
mleka8 czubatych łyżek
cappuccino w proszku250g
serka mascarpone5 łyżeczek
żelatyny2/3 szklanki ciepłej
wody16
herbatników4 kostki
czekolady deserowej do dekoracji

Wykonanie:- tortownicę wyłożyć na dnie i po bokach papierem do pieczenia (najlepiej blachę posmarować tłuszczem, wtedy papier lepiej się trzyma)-
herbatniki łamać na mniejsze kawałki i układać koło siebie przykrywając dno tortownicy-
mleko podzielić na pół, jedną część zagotować z
margaryną i
cukrem, drugą wymieszać z budyniami, gdy
mleko się zagotuje, przygotować
budyń- gorący
budyń wyłożyć łyżką na pokruszone
herbatniki (podczas bezpośredniego wylewania budyniu
ciastka mogą się poprzesuwać), przykryć kolejną warstwą połamanych
herbatników- całość pozostawić do ostygnięcia-
mleko na masę
cappuccino zagotować, dodać proszek
cappuccino, dokładnie wymieszać i schłodzić-
żelatynę rozpuścić w ciepłej wodzie, pozostawić do wystygnięcia- do zimnego
mleka z
cappuccino wsypać
Śnieżkę i miksować kilka minut na wysokich obrotach- do ubitej
Śnieżki dodać
serek mascarpone, ponownie zmiksować- rozpuszczoną
żelatynę połączyć z masą, delikatnie i dokładnie mieszając- masę wylać na gotową masę budyniową- tak przygotowane ciasto schłodzić w lodówce, najlepiej całą noc, przed podaniem wierzch posypać startą
czekoladą
Ciasto
cappuccino jest połączeniem dwóch smaków: dolna masa budyniowa jest słodka, górna warstwa
cappuccino - lekko kawowa, a ogólną
słodycz ciasta równoważy starta
czekolada deserowa.
Herbatniki pod wpływem gorącej masy budyniowej stają się idealnie miękkie i tworzą dwie dodatkowe warstwy
ciasteczkowe.Takie ciasto można wykonać w większej blasze i podawać krojone w kostkę, ja mam jednak słabość do ciast podawanych z tortownicy, dlatego te na zimno lądują u mnie zazwyczaj w okrągłej blaszce.