ßßß Cookit - przepis na Karmelizowane jabłka i placki drożdżowe

Karmelizowane jabłka i placki drożdżowe

nazwa

Wykonanie

Z braku pomysłu na obiad mięsny, wymyśliłam żeby przygotować placki drożdżowe z dodatkiem wiejskiego twarogu a do nich karmelizowane jabłka. Co Wy na to??
Było bardzo smaczne.
Składniki:
placki drożdzowe wg (przepis)
twaróg około 200 g
karmelizowane jabłka:
2- 3 jabłka
3 łyżki cukru (u mnie standardowo brązowy)
1-1,5 łyżki masła
cynamon lub inna ulubiona korzenna przyprawa (może być imbir)
Przygotowanie:
Placki drożdżowe zrobiłam według przepisu, który jakiś czas temu publikowałam z tą różnicą, że do składników dodałam kostkę twarogu wiejskiego . Jabłka myjemy i kroimy na ćwiartki, usuwamy gniazda, kroimy na plasterki. Na patelni rozpuszczamy masło dodajemy cukier i mieszamy do momentu aż powstanie ciemny płyn czyli karmel wtedy dodajemy jabłka i obsmażamy około 2 minut aż zrobią się brązowe. Podajemy np. do placków drożdżowych. Smacznego
Źródło:http://www.wariatkawkuchni.pl/2015/05/karmelizowane-jabka-i-placki-drozdzowe.html