Wykonanie
Długo mnie tu nie było, a wszystko przez sesję, która pochłonęła mnie bez reszty. Wracam dziś z szarlotką, która jest "leniwa" po pierwsze dlatego, że to moja pierwsza od dawna leniwa sobota, po drugie dlatego, że ciasto przypomina leniwe kluski z powodu dodania do niego
sera :)Szarlotka

Przepis to wariacja na temat kruchych rogalików z
serem i
jabłkami z najnowszego numeru magazynu "Moje Gotowanie", aczkolwiek stanowił on raczej inspirację.Potrzebujemy:4
jabłekok szklanki
cukru do
jabłek i pół szklanki
cukru do ciasta25 dag
masła25 dag
twarogu śmietankowego25 dag
mąkicynamonu
Z
mąki,
cukru,
twarogu i zimnego
masła zagniatamy elastyczne ciasto.
Jabłka dokładnie obieramy i wycinamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Podgrzewamy aż uzyskamy z nich mus, słodzimy do smaku.Ciasto dzielimy na dwie części - jedną wykładamy spód blachy a z drugiej formujemy wałeczki (ok centymetrowej średnicy). Spód podpiekamy aż uzyska lekko złoty kolor (ok 20 minut w 180 stopniach). Na spód wykładamy masę
jabłkową, za jabłkach układamy wałeczki z ciasta i pieczemy kolejne 25 minut.Posypujemy po wierzchu
cynamonem. Smacznego! :)