Wykonanie

Do przygotowania tych tartaletek skusiły mnie babeczki które zrobiła właścicielka mojej ulubionej ka wiarni Abstract Cafe . Moje troszkę zmodyfikowane,
kokosowe na spodzie z
mąki owsianej.Składniki:150 g
mąki owsianej100 g
masła (82% tłuszczu)50 g
brązowego cukru pudrułyżeczka
cukru waniliowegożółtko2 łyżki lodowatej
wodyKrem
kokosowy z
białą czekoladą:200 ml kremówkitabliczka
białej czekolady (u mnie Wedel)
mleko kokosowe (z 1
kokosa) lub 1 puszka 160 ml2 łyżeczki
żelatyny1 łyżka zimnej
wodyPrzygotowanie:Z
mąki,
cukru pudru,
cukru waniliowego,
masła,
żółtka i
wody zagniatamy zwarte ciasto, następnie wkładamy na 30 minut do lodówki. Po tym czasie ciasto wałkujemy na placek i wycinamy małe kółka (ja piekłam
spody w formie do muffin, ale możecie np. wykorzystać takie do tartaletek) pieczemy ok 10-12 minut w temp. 170-180 st. (do momentu aż się ładnie zrumienią), odstawiamy do przestudzenia,
śmietankę i
mleczko kokosowe (ja robiłam sama, zmiksowałam
wodę z
kokosa z miąższem) , wlewamy do rondelka i podgrzewamy, następnie wrzucamy połamaną na kosteczki
białą czekoladę, 2 łyżeczki
żelatyny zalewamy 1 łyżką zimnej
wody mieszamy i czekamy aż napęcznieje dodajemy do
śmietanki, mleczka i
czekolady i mieszamy do momentu aż
czekolada i
żelatyna się rozpuszczą, odstawiamy całą masę na 15-20 minut, następnie na
spody lejemy po 1-2 łyżki, czekamy jeszcze aż wszystko przestygnie po czym wkładamy do lodówki na godzinę lub na całą noc. Smacznego