Wykonanie

Tradycyjne rosyjskie danie w oryginalnej wersji ( i tak robiła mojej ś.p. babcia) przygotowywane jest z
baraniną lub
jagnięciną pielmieni czyli malutkie pierożki kształtem przypominają uszka a w środku soczyste
mięso z
cebulką lub
czosnkiem (dodaje się też
wołowinę i
wieprzowinę) u nas wersja z udźcem
indyka.Składniki :500 g
mięsa mielonego (
udziec z
indyka)3 ząbki
czosnkusólpieprzjajkociasto:500 g
mąki pszennej1/2 szklanki
wodysóljajkoPrzygotowanie:
Mięso mielimy w maszynce (ja poprosiłam o zmielenie w sklepie, bo moja maszynka spaliła się przy okazji robienia pasztetu), zagniatamy ciasto jak na pierogi (nasze placki muszą troszkę być mniejsze), nakładamy farsz do środka małą łyżeczką, do
mięsa mielonego dodajemy utarty
czosnek lub
cebulę mieszamy z
jajkiem przyprawiamy do smaku zaklejamy i zawijamy jak na uszka. Gotujemy 3 minuty we wrzącej i osolonej wodzie. Podajemy gorące, ja
daje masełko (nauczyłam się tego od starszego brata) i teraz ważne! pierożki powinny być naprawdę malutkie ponieważ nie kroimy ich tylko zjadamy w całości, żeby sok z
mięsa nie wypływał ma pozostać w środku dopóki ich nie rozgryziemy. Smacznego