Wykonanie
            
Moje szczęście chciało na święta jakiś 
likier a ponieważ mało już czasu zostało to zrobiłam właśnie ten. Po świętach świetnie nada się do 
lodów i deserów.Składniki (na 1,5 l 
likieru):500 ml 
spirytusu12 
żółtek700 g 
cukru32 g 
cukru waniliowego400 ml 
mleka (dałam 100 ml 
mleka skondensowanego słodkiego i 300 ml wiejskiego 
mleka)1 łyżeczka ekstraktu 
waniliowegoPrzygotowanie:Do miski miksera wrzucić 
żółtka i 
cukier waniliowy, podczas ucierania dodawać powoli 
cukier i 
mleko. Gdy masa 
zrobi się gładka powoli dodajemy 
alkohol, Następnie przelewamy do butelek. Ja widzę, że zbyt dobrze nie wymieszał mi się 
cukier w związku z czym 
będę go mieszać kilka 
razy dziennie aż się rozpuści. Pozostawiamy na co najmniej 2-3 dni żeby się przegryzł.