ßßß Cookit - przepis na Żeberka najpierw smażone potem długo gotowane.....

Żeberka najpierw smażone potem długo gotowane.....

nazwa

Wykonanie

Strasznie rzadko jadam wieprzowinę, ale te żeberka (według przepisu mojej mamy), właśnie z kopytkami bardzo lubię są delikatne, poprostu genialnie odchodzą od kostki i smak jest super, pracy przy nich nie wiele ale wymagają najpierw smażenia później długiego gotowania na wolnym ogniu.
Składniki:
ok. 1 kg żeberek wieprzowych
kilka liści laurowych
sól
smalec gęsi
woda
1 mała cebulka
Przygotowanie:
Żeberka myjemy i kroimy na paski (ja kroiłam na bardzo cienkie), rozgrzewamy smalec na głębokiej patelni lub w brytfannie, mięsko solimy a następnie obsmażamy na małym ogniu aż do momentu gdy żadne nie będzie z wierzchu surowe. Trwa to jakieś 15-20 minut. Po tym czasie zalewamy wodą tak aby wszystkie z nich były przykryte, nakrywamy pokrywką (uwaga! wodę lejemy tylko raz- dlatego gotujemy je na bardzo małym ogniu) czas jaki musimy na to poświęcić to od 2 godzin do 2,5. Po godzinie dodajemy kilka liści laurowych, przykrywamy (ale pilnujemy żeby cały czas miały wodę) na jakieś 10 minut przed końcem (można spróbować czy są już miękkie- a już powinny takie być) dodajemy cebulkę pokrojoną w plasterki i znowu przykrywamy, gotujemy ostatnie 10 minut i wyłączamy. Podajemy z ziemniaczkami lub jak u mnie z kopytkami i kilkoma surówkami. Smacznego
Źródło:http://www.wariatkawkuchni.pl/2014/11/zeberkami-najpierw-smazone-potem-dugo.html