Wykonanie

Włoska kuchnia jest moją ulubioną dlatego dzisiaj kolejny przepis na włoskie danie, w paście są suszone włoskie
pomidory,
parmezan,
oliwa z oliwek, dojrzałe
pomidory i
sezam.Składniki:mały paczka włoskich
suszonych pomidorów (ze zmniejszoną zawartością
soli)jeden duży dojrzały
pomidor lub kilka z puszki (najlepiej odmianę Pelati)duża porcja
parmezanu (utartego)
sezam 2-3 łyżki
oliwa z oliweksól morska (niewielka ilość)
smalec z gęsiPrzygotowanie:Zaczynamy od zamarynowania
mięsa (ja to zrobiłam godzinę przed, ale można dla uzyskania lepszego smaku zrobić to wieczorem i piec następnego dnia),
pomidory suszone i świeże (u mnie jedna sztuka, na większą ilość
mięsa trzeba tej marynaty zrobić odpowiednio więcej), miksujemy blenderem, przelewamy do miseczki dodajemy
parmezan,
oliwę i uprażony
sezam, próbujemy jeżeli uważamy, że jest za mało słone należy dosolić ale uwaga!
mięso też leciutko doprawiamy więc polecam uważać każde udko, pierś czy skrzydełko smarujemy marynatą układamy w szklanym naczyniu, zawijamy folią spożywczą i odkładamy do lodówki. Załóżmy, że zrobiliście to wieczorem, wyciągamy
mięso z lodówki i zostawiamy na jakąś godzinę, po upływie tego czasu szykujemy naczynie żaroodporne z przykrywką lub foremkę (można nakryć folią aluminiową), nakładamy trochę
smalcu z gęsi, (dwie łyżeczki) wstawiamy do zimnego! piekarnika i nastawiamy na temp. 180 st (pieczenie
kaczki jest czasochłonne potrzebne nam ok. 1,5 godziny do 2, z tego 30 minut bez przykrycia, jeśli zaś robimy
kurczaka podejrzewam, że
zrobi się w godzinę), gdy skórka będzie chrupka wyciągamy z piekarnika i dajemy chwilę odpocząć, podajemy z surówką (u mnie to
pomidor z
rzeżuchą i
oliwą). Smacznego