Szpinak z łososiem zapiekany w cieście francuskim to szybka ale pyszna przystawka. Można do niej wykorzystać mrożony szpinak i gotowe ciasto francuskie co znacznie skraca czas przygotowania i ułatwia przygotowanie składników. Przystawka ta ładnie się prezentuje i jest bardzo dobra.Składniki:1 opakowanie ciasta francuskiego zwiniętego w rulonOkoło 200 g wędzonego łososia w plastrachokoło 400 g szpinaku2 ząbki czosnku½ łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej¼ opakowania sera feta1 łyżka śmietany2 łyżki masłaPrzygotowanie:Jeśli używamy mrożony szpinak wkładamy go do garnka i podgrzewamy na małym ogniu, jeśli mamy świeży szpinak dodajemy do łyżkę wody i również podgrzewany go na małym ogniu.Dodajemy masło i gałkę muszkatołową.Czosnek miażdżymy i dodajemy go do szpinaku.Gdy szpinak się rozmrozi dodajemy pokruszony ser feta i śmietanę.Gotujemy na małym ogniu aż płyn odparuje, zostawiamy by trochę ostygł.Rozwijamy ciasto francuskie.Na ciasto nakładamy równomiernie przygotowany szpinak, a następnie plastry łososia.Tak przygotowane ciasto zwijamy w luźną roladę, żeby ciasto mogło urosnąć również wewnątrz.Przekładamy na blachę do pieczenia i pieczemy na złoty kolor około 30 – 40 minut w temperaturze 180 o C.Studzimy i zimną roladę kroimy w plastry. Jeżeli wykorzystujemy dużo szpinaku i łososia to rolada pod jego ciężarem może opaść, ale i tak będzie pyszna.