ßßß Cookit - przepis na Rolada z Ciasta Francuskiego ze Szpinakiem i Łososiem

Rolada z Ciasta Francuskiego ze Szpinakiem i Łososiem

nazwa

Wykonanie

Szpinak z łososiem zapiekany w cieście francuskim to szybka ale pyszna przystawka. Można do niej wykorzystać mrożony szpinak i gotowe ciasto francuskie co znacznie skraca czas przygotowania i ułatwia przygotowanie składników. Przystawka ta ładnie się prezentuje i jest bardzo dobra.
Składniki:
1 opakowanie ciasta francuskiego zwiniętego w rulon
Około 200 g wędzonego łososia w plastrach
około 400 g szpinaku
2 ząbki czosnku
½ łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej
¼ opakowania sera feta
1 łyżka śmietany
2 łyżki masła
Przygotowanie:
Jeśli używamy mrożony szpinak wkładamy go do garnka i podgrzewamy na małym ogniu, jeśli mamy świeży szpinak dodajemy do łyżkę wody i również podgrzewany go na małym ogniu.
Dodajemy masło i gałkę muszkatołową.
Czosnek miażdżymy i dodajemy go do szpinaku.
Gdy szpinak się rozmrozi dodajemy pokruszony ser feta i śmietanę.
Gotujemy na małym ogniu aż płyn odparuje, zostawiamy by trochę ostygł.
Rozwijamy ciasto francuskie.
Na ciasto nakładamy równomiernie przygotowany szpinak, a następnie plastry łososia.
Tak przygotowane ciasto zwijamy w luźną roladę, żeby ciasto mogło urosnąć również wewnątrz.
Przekładamy na blachę do pieczenia i pieczemy na złoty kolor około 30 – 40 minut w temperaturze 180 o C.
Studzimy i zimną roladę kroimy w plastry. Jeżeli wykorzystujemy dużo szpinaku i łososia to rolada pod jego ciężarem może opaść, ale i tak będzie pyszna.
Źródło:http://mama-gotuje.blogspot.com/2013/02/rolada-z-ciasta-francuskiego-ze.html