Wykonanie
Składniki(na 20 sztuk- 10 porcji)- 35 g
amarantusa ekspandowanego,- 15
daktyli suszonych (ok. 75g),- łyżeczka
kakao (ok. 5g).do obtoczenia pralinek- 2 łyżki
wiórków kokosowych (ok. 10g).Sposób przygotowania1.
Daktyle zalewamy
wodą i gotujemy ok. 10 min.2.
Daktyle miksujemy.3. Mieszamy
daktyle z
amarantusem i
kakao.4. Formujemy kuleczki, obtaczamy w wiórkach
kokosowych i umieszczamy w papilotkach.

Pralinki
amarantusowe są bogate w:- wapń (pochodzący z
amarantusa), który odpowiada za prawidłową budowę kości i zębów,- magnez (pochodzący z
kakao), który stymuluje przewodzenie bodźców nerwowych,- błonnik pokarmowy (pochodzący z
daktyli), który
daje uczucie sytości.Wartość odżywcza jednej porcji (2 sztuki):Porcja waży: ok. 15 gEnergia: 43 , 4 kcal
Białko: 0,8 gTłuszcze: 1 , 0 gWęglowodany: 8 , 1 gBłonnik pokarmowy : 1 , 4 gSmaczneg o i zdr o we go