Wykonanie
Składniki(na 30 sztuk- 10 porcji)- 35 g
amarantusa ekspanowanego,- 15
daktyli szuszonych (ok. 75g),- łyżeczka
kakao (ok. 5g),- 4 łyżki
orzechów włoskich (ok. 40g).Sposób przygotowania1.
Daktyle zalewamy
wodą i gotujemy ok. 10 min.2.
Dakyle miksujemy.3.
Orzechy prażymy i rozdrabniamy.4. Mieszamy
daktyle z
amarantusem,
orzechami i
kakao.5. Formujemy kuleczki i umieszczamy w papilotkach.

Pralinki
amarantusowe są bogate w:- wapń (pochodzący z
amarantusa), który odpowiada za prawidłową budowę kości i zębów,- magnez (pochodzący z
orzechów), który stymuluje przewodzenie bodźców nerwowych,- błonnik pokarmowy (pochodzący z
daktyli), który
daje uczucie sytości.Wartość odżywcza jednej porcji (3 sztuki):

Porcja waży: ok. 25 gEnergia: 63 , 1 kcal
Białko: 1,4 gTłuszcze: 2 , 8 gWęglowodany: 8 , 5 gBłonnik pokarmowy : 1 , 4 gSmaczneg o i zdr o we goTrójko lorowa Tę cza