Wykonanie
Składniki(na dwie porcje)- 1
czekolada gorzka (ok. 100g),- 2-3 łyżki
mleka (ok. 20-30 ml),- 2 plastry
ananasa (ok. 160g),- garść
winogron (ok. 70g),- szklanka
truskawek (ok. 150g),- 2
kiwi (ok. 150g).Sposób przygotowania1.
Czekoladę z dodatkiem
mleka rozpuszczamy w fondue2.
Owoce myjemy, kroimy w dowolne kształty i układamy na półmisku.
Deser jest bogaty w:- magnez (pochodzący z
czekolady), który pozytywnie wpływa na koncentrację,- witaminę C (pochodzącą z
kiwi i
truskawek), która działa przeciwnowotworowo,- flawonoidy (pochodzące z
winogrona), które działają przeciwnowotworowo.Wartość odżywcza jednej porcji:
Porcja waży: ok. 330 gEnergia: 415 , 0 kcal
Białko: 5,6 gTłuszcze: 18 , 4 gWęglowodany: 61 , 9 gBłonnik pokarmowy : 5 , 3 gSmaczneg o i zdr o we go