ßßß Cookit - przepis na Fondue czekoladowe z owocami

Fondue czekoladowe z owocami

nazwa

Wykonanie

Składniki
(na dwie porcje)
- 1 czekolada gorzka (ok. 100g),
- 2-3 łyżki mleka (ok. 20-30 ml),
- 2 plastry ananasa (ok. 160g),
- garść winogron (ok. 70g),
- szklanka truskawek (ok. 150g),
- 2 kiwi (ok. 150g).
Sposób przygotowania
1. Czekoladę z dodatkiem mleka rozpuszczamy w fondue
2. Owoce myjemy, kroimy w dowolne kształty i układamy na półmisku.
Deser jest bogaty w:
- magnez (pochodzący z czekolady), który pozytywnie wpływa na koncentrację,
- witaminę C (pochodzącą z kiwi i truskawek), która działa przeciwnowotworowo,
- flawonoidy (pochodzące z winogrona), które działają przeciwnowotworowo.
Wartość odżywcza jednej porcji:
Porcja waży: ok. 330 g
Energia: 415 , 0 kcal
Białko: 5,6 g
Tłuszcze: 18 , 4 g
Węglowodany: 61 , 9 g
Błonnik pokarmowy : 5 , 3 g
Smaczneg o i zdr o we go
Źródło:http://trojkolorowakuchnia.blogspot.com/2015/06/fondue-czekoladowe-z-owocami.html