Wykonanie
Składniki(na dwie porcje)- 2
banany (ok. 240 g),- 2 łyżki
soku z cytryny (ok. 20ml),-
awokado (ok. 215g, bez skóry i pestki ok. 140g),- łyżeczka
kakao (ok. 5g)Sposób przygotowania1.
Awokado i
banany obieramy ze skóry i skrapiamy
cytryną.2.
Awokado,
banany i
kakao miksujemy na gładką pastę.

Deser
czekoladowy z
awokado jest bogaty w:- wielonienasycone kwasy tłuszczowe (pochodzące z
awokado), które działają przeciwkrzepliwie i przeciwnowotworowo,- potas (pochodzący z
bananów), który odpowiada za prawidłowe przewodzenie bodźców nerwowych.Wartość odżywcza jednej porcji:

Porcja waży: ok. 190 gEnergia: 237 , 2 kcal
Białko: 3,1 gTłuszcze: 11 , 6 gWęglowodany: 34 , 6 gBłonnik pokarmowy : 4 , 5 gSmaczneg o i zdr o we go