Wykonanie
Składniki:(na 2 porcje)- 2
banany (240g),- łyżeczka
oleju rzepakowego (5g),-
sok z cytryny.Sposób przygotowania:1.
Banany obieramy ze skóry i kroimy w plastry.2.
Banany rozkładamy na papierze do pieczenia, skrapiamy
sokiem z cytryny i smarujemy
olejem rzepakowym.3. Całość pieczemy przez ok. 15-20 min. w 200⁰C (po 10 min.
banany przekładamy na drugą stronę)

Suszone
banany są bogate w:- potas, który reguluje przewodzenie bodźców nerwowych.Wartość odżywcza jednej porcji:

Porcja waży: ok. 60 gEnergia: 136 , 1 kcal
Białko: 1,2 gTłuszcze: 2 , 9 gWęglowodany: 28 , 2 gBłonnik pokarmowy : 2 , 1 gSmaczneg o i zdr owe goTrójko lorowa Tę cza