Wykonanie
Składniki(na 12 porcji)Na spód :- 4 łyżki
masła orzechowego (ok. 100g),- 3 łyżki
wiórków kokosowych (ok. 30g),- 1 szklanka
płatków owsianych górskich (ok. 110g),- 6 łyżek
miodu (ok. 144g).Na nadzienie:- 1 ½ szklanki suchej
kaszy jaglanej (ok. 270g),- 2 szklanki
mleka (ok. 500 ml)- 2 łyżki
miodu (ok. 48g),- 4 łyżki
mleka kokosowego (ok. 40g),- 3 łyżki
wiórków kokosowych (ok. 30g).Do posypania- łyżka
wiórków kokosowych (ok. 10g).Sposób przygotowania1. Łączymy ze sobą
płatki owsiane,
masło orzechowe,
wiórki kokosowe i
miód.2. Masę wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Masę dociskamy i wkładamy do lodówki na ok. 2h.3. Gotujemy
kaszę jaglaną na
mleku.4. Do ugotowanej
kaszy dodajemy
miód i
mleko kokosowe.5. Masę blendujemy na gładką paste.6. Krem z
kaszy jaglanej wykładamy na spód, posypujemy wiórkami kokosowymi i chłodzimy w lodówce przez ok. 2 h.
Ciasto jest bogate w:- błonnik pokarmowy (pochodzący z
płatków owsianych i
kaszy), który
daje uczucie sytości,- witaminę B 2(pochodzącą z
kaszy jaglanej), która reguluje funkcjonowanie układu nerwowego,- żelazo (pochodzące z
kaszy jaglanej), które jest składnikiem hemoglobiny.Wartość odżywcza jednej porcji:Porcja waży: ok. 105 gEnergia: 269 , 6 kcal
Białko: 7,4 gTłuszcze: 10 , 0 gWęglowodany: 40 , 6 gBłonnik pokarmowy : 3 , 2 gSmaczneg o i zdr o we go