ßßß Cookit - przepis na Ciasto rafaello

Ciasto rafaello

nazwa

Wykonanie

Składniki
(na 12 porcji)
Na spód :
- 4 łyżki masła orzechowego (ok. 100g),
- 3 łyżki wiórków kokosowych (ok. 30g),
- 1 szklanka płatków owsianych górskich (ok. 110g),
- 6 łyżek miodu (ok. 144g).
Na nadzienie:
- 1 ½ szklanki suchej kaszy jaglanej (ok. 270g),
- 2 szklanki mleka (ok. 500 ml)
- 2 łyżki miodu (ok. 48g),
- 4 łyżki mleka kokosowego (ok. 40g),
- 3 łyżki wiórków kokosowych (ok. 30g).
Do posypania
- łyżka wiórków kokosowych (ok. 10g).
Sposób przygotowania
1. Łączymy ze sobą płatki owsiane, masło orzechowe, wiórki kokosowe i miód.
2. Masę wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Masę dociskamy i wkładamy do lodówki na ok. 2h.
3. Gotujemy kaszę jaglaną na mleku.
4. Do ugotowanej kaszy dodajemy miód i mleko kokosowe.
5. Masę blendujemy na gładką paste.
6. Krem z kaszy jaglanej wykładamy na spód, posypujemy wiórkami kokosowymi i chłodzimy w lodówce przez ok. 2 h.
Ciasto jest bogate w:
- błonnik pokarmowy (pochodzący z płatków owsianych i kaszy), który daje uczucie sytości,
- witaminę B 2(pochodzącą z kaszy jaglanej), która reguluje funkcjonowanie układu nerwowego,
- żelazo (pochodzące z kaszy jaglanej), które jest składnikiem hemoglobiny.
Wartość odżywcza jednej porcji:
Porcja waży: ok. 105 g
Energia: 269 , 6 kcal
Białko: 7,4 g
Tłuszcze: 10 , 0 g
Węglowodany: 40 , 6 g
Błonnik pokarmowy : 3 , 2 g
Smaczneg o i zdr o we go
Źródło:http://trojkolorowakuchnia.blogspot.com/2015/06/ciasto-rafaello.html