Wykonanie
Składniki(na 2 porcje)- 1 średnia
pierś z kurczaka (ok. 200g),- 2 łyżki uprażonych
orzechów włoskich (ok. 20g),-
przyprawy:
sól,
pieprz,
papryka słodka i ostra,
curry,- łyżeczka
oleju rzepakowego (ok. 5g),-
mleko do namoczenia
mięsa.Sposób przygotowania1.
Mięso z piersi kurczaka moczymy (najlepiej przez całą noc) w
mleku.2. Przygotowujemy marynatę: łączymy
olej z
przyprawami.3. Marynujemy
mięso i obtaczamy w pokrojonych na drobno orzechach.4.
Pierś z kurczaka owijamy folią aluminiową i pieczemy w 200 ⁰ C przez ok. 20-25 min.

Pieczona
pierś z kurczaka w orzechach jest bogata w:- pełnowartościowe
białko- wielonienasycone kwasy tłuszczowe (pochodzące z
orzechów), które działają przeciwkrzepliwie i przeciwnowotworowo.Wartość odżywcza porcji:

Porcja waży: ok. 110 gEnergia: 185 , 6 kcal
Białko: 23,1 gTłuszcze: 9 , 8 gWęglowodany: 1,8gBłonnik pokarmowy : 0 , 7 gSmaczneg o i zdr o we goTrójko lorowa Tęcza