Wykonanie
Składniki(na 10 porcji)- ½ kg
pieczarek,- 3 łyżki
orzechów włoskich (ok. 30g),- 3 łyżki
słonecznika (ok. 30g),- 1
cebula (ok. 80g),- łyżka
sosu sojowego,- łyżeczka
oleju rzepakowego (ok. 5g),-
sól i
pieprz.Sposób przygotowania1.
Pieczarki dokładnie myjemy i kroimy na plasterki2.
Cebulę kroimy na drobno i podsmażamy na
oleju rzepakowym.3. Do
cebuli dodajemy
pieczarki i całość dusimy ok. 10-15 min (do momentu wyparowania
wody)4.
Orzechy i
nasiona słonecznika prażymy na suchej patelni.5. Wszystkie składniki łączymy i blendujemy na pastę.

Pasta jest bogata w:- wielonienasycone kwasy tłuszczowe (pochodzące z
orzechów i
słonecznika), które działają przeciwkrzepliwie i przeciwnowotworowoWartość odżywcza jednej porcji:

Porcja waży: ok. 65 gEnergia: 51 , 5 kcal
Białko: 2,7 gTłuszcze: 3 , 9 gWęglowodany: 3 , 1 gBłonnik pokarmowy : 1 , 5 gSmaczneg o i zdr o we goTrójko lorowa Tęcza