Wykonanie
Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Wiem, banał, ale jaki prawdziwy. U mnie od pewnego czasu rządzi królowa śniadań - owsianka. Nie wyobrażam sobie innego początku dnia. Owsiankę jem codziennie, a mimo to nie nudzi mi się. Dzięki różnorodnym dodatkom, każdego dnia może smakować inaczej.Dzisiaj u mnie na
stole owsianka zapiekana. Przepis podkradłam siostrze i dostosowałam do swoich potrzeb.Składniki na dwie spore porcje:-9 łyżek
płatków owsianych górskich-1 szklanka
mleka-2 łyżeczki
kakao-2
banany-2 łyżeczki
maku-1 łyżeczka
miodu (można pominąć, owsianka i tak będzie słodka dzięki
bananom)Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180°C.
Banany rozdrabniamy blenderem lub rozgniatamy widelcem. Mieszamy z
kakao i
makiem. Dodajemy pozostałe składniki i ponownie mieszamy. Przekładamy do dwóch naczyń żaroodpornych (można też zapiekać w jednej formie, wtedy porcja będzie do podziału) i wstawiamy do piekarnika na około 45 minut.
Dzięki zapiekaniu, na wierzchu tworzy się pyszna skórka, która ukrywa mięciutkie owsiankowe wnętrze.Smacznego!