Wykonanie
Nie wiem jak Wy, ale ja uważam, że nie ma nic lepszego na rozgrzanie w okresie jesienno-zimowym jak grzane
wino. Ale jeśli macie jakieś inne propozycje takich
napojów, chętnie usłyszę i spróbuję. Grzaniec to jeden z moich ulubionych
napojów poza gorącą
czekoladą, która już niebawem. Uwielbiam tę wyraźną nutę przypraw korzennych, aromatu świeżych i soczystych
pomarańczy oraz
ziół :)składniki (2 porcje):400 ml czerwonego
słodkiego wina4 łyżeczki
cynamonu6 nasion
kardamonu4 łyżeczki
imbiru10
goździków1
laska wanilii1
pomarańcza1 łyżka
mioduNie ma nic prostszego jak wykonanie domowego grzańca. Przygotowanie go ogranicza się do podgrzania
wina razem z
przyprawami oraz innymi dodatkami na niewielkim ogniu. Ważne aby nie zagotować
napoju i nie podgrzewać go zbyt długo aby nie utracić aromatu
wina. Całość przelać przez gęste sitko lub gazę. Podawać z plastrami
pomarańczy.Smacznego! :)