ßßß Cookit - przepis na domowe marshmallows

domowe marshmallows

nazwa

Wykonanie

Witajcie!
Dziś jeden z przyjemniejszych dni w okresie prawie zimowym, który od zawsze jest dla mnie takim małym przedsmakiem świąt. Już od kilku dni można oficjalnie śpiewać świąteczne piosenki i kolędy, przystrajać domy choinkami czy lampkami; domy wypełnia wyraźny zapach świeżych pomarańczy oraz piernika, a w mikołajki można spotkać się w gronie znajomych i obdarować drobnymi upominkami. Jedyne czego brakuje mi do pełni szczęścia to biała, puchowa pierzyna ze śniegu za moim oknem. Ratunkiem na brak śniegu są dziś marshmallows, które zawsze kojarzyły mi się z okresem przedświątecznym, gorącą czekoladą i białym puchem. Jak się okazuje pianki można przygotować samemu w domu i nie jest to tak trudne. Wystarczy termometr cukierniczy, który w końcu sobie zakupiłem, oraz odrobina cierpliwości.
składniki:
2 białka
400 g cukru
300 ml wody
1 łyżka miodu
4 łyżki żelatyny
125 g cukru pudru
barwnik spożywczy (opcjonalnie)
Do większego rondla wlać 175 ml wody, dodać cukier miód i gotować (nie mieszać!) do momentu aż syrop osiągnie temperaturę 130 º C lub jeśli karmel zanurzony w zimnej wodzie zastygnie natychmiast i będzie kruchy. W trakcie gotowania karmelu pozostałą wodę (125 ml) wlać do miski, dodać żelatynę i rozpuścić nad kąpielą wodną. Kiedy karmel osiągnie wspomniane 130 º C zdjąć z palnika i cienkim strumieniem dodać rozpuszczoną żelatynę energicznie mieszając całość trzepaczką. Gotową mieszaninę odstawić. Białka ubić na sztywną pianę i cały czas miksując na najwyższych obrotach wlewać cienkim strumieniem mieszaninę karmelu i żelatyny. Mikser pozostawić na ok. 10 minut. Następnie zmniejszyć obroty na niskie i miksować kolejne 10 minut, aż masa znacznie zgęstnieje. W tym czasie formę (ja użyłem tortownicy o średnicy 24 cm) oprószyć obficie połową cukru pudru przesiewając przez sitko. Gotową masę przełożyć do formy, wyrównać, zawinąć w folię i wstawić do lodówki na 8 godzin. Po tym czasie zastygniętą masę oprószyć pozostałym cukrem pudrem. Pianki kroić nożem i podawać jako dodatek do kawy, czekolady lub przypalać nad palnikiem/ogniskiem.
Smacznego! :)
Źródło:http://www.krainasosny.pl/2014/12/domowe-marshmallows.html