Wykonanie
Ten deser chodził za mną już od dłuższego czasu, ale jak to zwykle bywa, miałem inne "ważniejsze" smakołyki do przygotowania. Jednak w końcu zabrałem się za
gruszki w polewie
toffi z dodatkiem słonych
orzeszków ziemnych, które sprawiają, że całość nie jest przesłodzona i mdła. Deser ten polecam wszystkim, którzy mają ochotę na coś szybkiego i prostego w przygotowaniu.

składniki (2 porcje):2 szklanki
wody1/2 szklanki
cukru2 łyżki
miodu1 szczypta
cynamonu1 szczypta
imbiru2
gruszkiGruszki obrać ze skórki pozostawiając ogonki. Odkroić spód tak aby
owoce stały stabilnie.
Wodę,
cukier,
miód,
cynamon,
imbir umieścić w rondlu, włożyć
gruszki. Całość doprowadzić do wrzenia i gotować na średnim ogniu przez 15 minut. Wyjąć i wystudzić.dodatkowo:
orzeszki ziemne soloneOrzeszki zawinąć w ściereczkę i przy pomocy wałka lub tłuczka rozgnieść na małe kawałki.
toffi:1 szklanka
cukru1/2 szklanki
wody1/2 szklanki
brązowego cukru100 ml
kremówki 30% lub 36%
Cukier umieścić w rondlu, zalać
wodą i podgrzewać na średnim ogniu przez kilkanaście minut, do uzyskania jasnozłotego koloru. Nie mieszać! Kiedy
syrop uzyska odpowiednią barwę, dodać kremówkę i mieszać drewnianą łyżką do rozpuszczenia wszystkich grudek. Aby uzyskać gęsty
syrop, należy podgrzewać przez kilkanaście minut. Przestudzone
gruszki zanurzać w
toffi i obsypać orzeszkami. Podawać.Smacznego! :)

