ßßß
składniki (2 porcje):2 szklanki wody1/2 szklanki cukru2 łyżki miodu1 szczypta cynamonu1 szczypta imbiru2 gruszkiGruszki obrać ze skórki pozostawiając ogonki. Odkroić spód tak aby owoce stały stabilnie. Wodę, cukier, miód, cynamon, imbir umieścić w rondlu, włożyć gruszki. Całość doprowadzić do wrzenia i gotować na średnim ogniu przez 15 minut. Wyjąć i wystudzić.dodatkowo:orzeszki ziemne soloneOrzeszki zawinąć w ściereczkę i przy pomocy wałka lub tłuczka rozgnieść na małe kawałki.toffi:1 szklanka cukru1/2 szklanki wody1/2 szklanki brązowego cukru100 ml kremówki 30% lub 36%Cukier umieścić w rondlu, zalać wodą i podgrzewać na średnim ogniu przez kilkanaście minut, do uzyskania jasnozłotego koloru. Nie mieszać! Kiedy syrop uzyska odpowiednią barwę, dodać kremówkę i mieszać drewnianą łyżką do rozpuszczenia wszystkich grudek. Aby uzyskać gęsty syrop, należy podgrzewać przez kilkanaście minut. Przestudzone gruszki zanurzać w toffi i obsypać orzeszkami. Podawać.Smacznego! :)
