Wykonanie
Czy są tu osoby, które nie lubią białej czekolady? Czy to w ogóle możliwe? Dla wielbicieli białych tabliczek przygotowałem prosty i niesamowicie delikatny mus z
białej czekolady, który świetnie komponuje się z
borówką amerykańską i
jeżynami.
Owoce te nadają deserowi fajnego, drapieżnego charakteru. Spróbujcie sami :)
składniki (3 porcje)100 g
białej czekolady150 ml kremówki 36%2
jajka (
białka oddzielone od
żółtek)dodatkowo:
borówka amerykańska
jeżynylistki
mięty do dekoracjiKremówkę oraz
czekoladę umieścić w rondelku i podgrzewać, cały czas mieszając, do całkowitego połączenia składników. Odstawić do wystudzenia. Do masy dodać
żółtka i dokładnie wymieszać. Wstawić do lodówki na 20 minut.
Białka ubić na sztywno, dodać do schłodzonej masy i połączyć. Mus przelać do szklanek, udekorować
owocami i schłodzić w lodówce przez 40 minut. Podawać.Smacznego! :)