Wykonanie
Jak ja lubię jagodzianki... A najbardziej te z niedalekiej piekarni. Są takie delikatne, takie puszyste i takie pełne
jagód. Wspaniałe! Niestety w zeszłym roku zraziłem się do pieczenia własnych, bo zamiast pysznych bułeczek wyszły mi, twarde jak skała, kamienie. Wczoraj spróbowałem podejść do nich raz jeszcze i... udało się! Wyszły fantastyczne - miękkie w środku i wypełnione
jagodami po same brzegi! Polecam! Wykorzystałem przepis z bloga Rozpustne Gotowanienadzienie:1 szklanka
jagód1 łyżka
bułki tartej4 łyżki
cukruJ
agody wymieszać z
cukrem i
bułką tartą.kruszonka:2 łyżeczki
masła3 łyżeczki
cukru80-100 g
mąkiskładniki umieścić w naczyniu i połączyć przy pomocy widelca rozcierając o ścianki.zaczyn na ciasto (8 sztuk):370 g
mąki30 ml ciepłego
mleka15 g świeżych
drożdży1 łyżeczka
cukruciasto:60 ml ciepłego
mleka60 g roztopionego
masła50 g
cukru1
jajkoMąkę umieścić w naczyniu.
Drożdże połączyć z
cukrem oraz
mlekiem, dokładnie wymieszać. Dodać do
mąki, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 10 minut.
Jajko wymieszać z
mlekiem oraz
cukrem, dodać do wyrośniętego zaczynu i wyrabiać mikserem z hakami lub ręcznie, na gładkie, jednolite ciasto. Na koniec dodawać stopniowo wystudzone
masło i wyrabiać kolejne 5 minut, aż stanie się gładkie i lśniące. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 60 minut. Po tym czasie wyrośnięte ciasto podzielić na 8 części, formować
okręgi z cieńszymi brzegami, a grubszym środkiem i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na każdy placek kłaść 1-2 łyżki
jagód, zawijać i sklejać brzegi. W dłoni uformować owalne bułeczki i układać na papierze sklejonymi brzegami do
spodu. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 45 minut. Przed wstawieniem do piekarnika jagodzianki posmarować roztrzepanym
jajkiem i posypać kruszonką. Piec 20 minut w 180 º C.Smacznego! :)