ßßß Cookit - przepis na jagodzianki z kruszonką

jagodzianki z kruszonką

Wykonanie

Jak ja lubię jagodzianki... A najbardziej te z niedalekiej piekarni. Są takie delikatne, takie puszyste i takie pełne jagód. Wspaniałe! Niestety w zeszłym roku zraziłem się do pieczenia własnych, bo zamiast pysznych bułeczek wyszły mi, twarde jak skała, kamienie. Wczoraj spróbowałem podejść do nich raz jeszcze i... udało się! Wyszły fantastyczne - miękkie w środku i wypełnione jagodami po same brzegi! Polecam! Wykorzystałem przepis z bloga Rozpustne Gotowanie
nadzienie:
1 szklanka jagód
1 łyżka bułki tartej
4 łyżki cukru
J agody wymieszać z cukrem i bułką tartą.
kruszonka:
2 łyżeczki masła
3 łyżeczki cukru
80-100 g mąki
składniki umieścić w naczyniu i połączyć przy pomocy widelca rozcierając o ścianki.
zaczyn na ciasto (8 sztuk):
370 g mąki
30 ml ciepłego mleka
15 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
ciasto:
60 ml ciepłego mleka
60 g roztopionego masła
50 g cukru
1 jajko
Mąkę umieścić w naczyniu. Drożdże połączyć z cukrem oraz mlekiem, dokładnie wymieszać. Dodać do mąki, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 10 minut. Jajko wymieszać z mlekiem oraz cukrem, dodać do wyrośniętego zaczynu i wyrabiać mikserem z hakami lub ręcznie, na gładkie, jednolite ciasto. Na koniec dodawać stopniowo wystudzone masło i wyrabiać kolejne 5 minut, aż stanie się gładkie i lśniące. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 60 minut. Po tym czasie wyrośnięte ciasto podzielić na 8 części, formować okręgi z cieńszymi brzegami, a grubszym środkiem i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na każdy placek kłaść 1-2 łyżki jagód, zawijać i sklejać brzegi. W dłoni uformować owalne bułeczki i układać na papierze sklejonymi brzegami do spodu. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 45 minut. Przed wstawieniem do piekarnika jagodzianki posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać kruszonką. Piec 20 minut w 180 º C.
Smacznego! :)
Źródło:http://www.krainasosny.pl/2014/07/jagodzianki-z-kruszonka.html