Wykonanie
Kiedyś piekłem podobną tartę, też z
truskawkami, ale w wersji z
ciastem czekoladowym. Tym razem postawiłem na klasykę, jasne kruche ciasto, delikatny krem budyniowy i oczywiście nasze wspaniałe
truskawki. Nie ma to jak dobre sprawdzone przepisy. Wyszła znakomita! :)ciasto:250 g
mąki150 g
masła5 łyżek
cukru4 łyżki zimnej
wodyWszystkie składniki umieścić na stolnicy i zagnieść szybko na gładkie, jednolite ciasto. Owinąć w folię i schłodzić w zamrażarce przez ok. 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować
między dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Otrzymanym plackiem wyłożyć dno formy do tarty o średnicy 20 cm, lekko docisnąć, wyrównać brzegi. Piec w 180ºC przez ok. 30 minut, na złoty kolor. Wyjąć i wystudzić.krem:750 ml
mleka50 g
masła100 g
cukru2 łyżki
mąki pszennej1 łyżka
mąki ziemniaczanej1/2 ilości
mleka zagotować w rondelku z
cukrem. Pozostałe
mleko połączyć z
mąkami, dokładnie rozetrzeć i wlewać niewielkim strumieniem do gotującego się
mleka. Zmniejszyć ogień i mieszać energicznie aż masa zgęstnieje. Zdjąć z palnika i odstawić do wystudzenia. Do zimnej masy dodać
masło i utrzeć mikserem. Gotowy krem wyłożyć na upieczony spód i udekorować
truskawkami.Smacznego! :)