Wykonanie
Paczka
herbatników zachomikowana gdzieś w szafce, trochę
mascarpone, dwie
pomarańcze i tak powstało drugie już, autorskie, ciasto! :) Może i nie wygląda jakoś rewelacyjnie, ale jest dosyć dobre. Pamiętajcie tylko żeby
pomarańcze przed karmelizowaniem obrać ze skórki. Ja zapomniałem i wyszły trochę gorzkie.
spód:250 g
herbatników korzennych100 g roztopionego
masłaskórka otarta z połowy
pomarańczykrem:250 g
serka mascarpone250 ml kremówki 36%2 łyżki
cukru pudrusok wyciśnięty z połowy
pomarańczywierzch:50 g
masła1/3 szklanki
cukru1 łyżeczka
cukru waniliowego2
pomarańczewykonanie:
Herbatniki zmielić na drobny pył przy użyciu blendera, dodać skórkę otartą z połowy
pomarańczy, połączyć z roztopionym
masłem i dokładnie wymieszać. Powstałą masą wyłożyć dno i boki formy do tarty (natłuszczonej). Spód piec w 180 ° C przez 15 minut. Wyjąć z piekarnika i odstawić do całkowitego wystudzenia.W tym czasie przygotować krem. Kremówkę ubijać na wolnych obrotach miksera aż zgęstnieje.
Serek mascarpone utrzeć z
cukrem, pod koniec dodać sok wyciśnięty z połowy
pomarańczy. Do
mascarpone dodać ubitą kremówkę i dokładnie wymieszać. Krem wyłożyć na wystudzony spód korzenny. Schłodzić w lodówce.
Pomarańcze obrać ze skórki i pokroić w plastry. Na patelni rozpuścić
masło z
cukrem. Ułożyć
pomarańcze i smażyć przez ok. 10 minut z każdej strony aż nabiorą lekko złotego koloru. Przełożyć na talerz i całkowicie wystudzić.Ciasto wyjąć z lodówki, udekorować ostudzonymi, karmelizowanymi
pomarańczami. Na wierzch można otrzeć skórkę z
pomarańczy.Smacznego! :)