ßßß
spód:250 g herbatników korzennych100 g roztopionego masłaskórka otarta z połowy pomarańczykrem:250 g serka mascarpone250 ml kremówki 36%2 łyżki cukru pudrusok wyciśnięty z połowy pomarańczywierzch:50 g masła1/3 szklanki cukru1 łyżeczka cukru waniliowego2 pomarańczewykonanie:Herbatniki zmielić na drobny pył przy użyciu blendera, dodać skórkę otartą z połowy pomarańczy, połączyć z roztopionym masłem i dokładnie wymieszać. Powstałą masą wyłożyć dno i boki formy do tarty (natłuszczonej). Spód piec w 180 ° C przez 15 minut. Wyjąć z piekarnika i odstawić do całkowitego wystudzenia.W tym czasie przygotować krem. Kremówkę ubijać na wolnych obrotach miksera aż zgęstnieje. Serek mascarpone utrzeć z cukrem, pod koniec dodać sok wyciśnięty z połowy pomarańczy. Do mascarpone dodać ubitą kremówkę i dokładnie wymieszać. Krem wyłożyć na wystudzony spód korzenny. Schłodzić w lodówce.Pomarańcze obrać ze skórki i pokroić w plastry. Na patelni rozpuścić masło z cukrem. Ułożyć pomarańcze i smażyć przez ok. 10 minut z każdej strony aż nabiorą lekko złotego koloru. Przełożyć na talerz i całkowicie wystudzić.Ciasto wyjąć z lodówki, udekorować ostudzonymi, karmelizowanymi pomarańczami. Na wierzch można otrzeć skórkę z pomarańczy.Smacznego! :)


