ßßß Cookit - przepis na tarta mocno pomarańczowa

tarta mocno pomarańczowa

nazwa

Wykonanie

Paczka herbatników zachomikowana gdzieś w szafce, trochę mascarpone, dwie pomarańcze i tak powstało drugie już, autorskie, ciasto! :) Może i nie wygląda jakoś rewelacyjnie, ale jest dosyć dobre. Pamiętajcie tylko żeby pomarańcze przed karmelizowaniem obrać ze skórki. Ja zapomniałem i wyszły trochę gorzkie.
spód:
250 g herbatników korzennych
100 g roztopionego masła
skórka otarta z połowy pomarańczy
krem:
250 g serka mascarpone
250 ml kremówki 36%
2 łyżki cukru pudru
sok wyciśnięty z połowy pomarańczy
wierzch:
50 g masła
1/3 szklanki cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
2 pomarańcze
wykonanie:
Herbatniki zmielić na drobny pył przy użyciu blendera, dodać skórkę otartą z połowy pomarańczy, połączyć z roztopionym masłem i dokładnie wymieszać. Powstałą masą wyłożyć dno i boki formy do tarty (natłuszczonej). Spód piec w 180 ° C przez 15 minut. Wyjąć z piekarnika i odstawić do całkowitego wystudzenia.
W tym czasie przygotować krem. Kremówkę ubijać na wolnych obrotach miksera aż zgęstnieje. Serek mascarpone utrzeć z cukrem, pod koniec dodać sok wyciśnięty z połowy pomarańczy. Do mascarpone dodać ubitą kremówkę i dokładnie wymieszać. Krem wyłożyć na wystudzony spód korzenny. Schłodzić w lodówce.
Pomarańcze obrać ze skórki i pokroić w plastry. Na patelni rozpuścić masło z cukrem. Ułożyć pomarańcze i smażyć przez ok. 10 minut z każdej strony aż nabiorą lekko złotego koloru. Przełożyć na talerz i całkowicie wystudzić.
Ciasto wyjąć z lodówki, udekorować ostudzonymi, karmelizowanymi pomarańczami. Na wierzch można otrzeć skórkę z pomarańczy.
Smacznego! :)
Źródło:http://www.krainasosny.pl/2014/02/tarta-mocno-pomaranczowa.html