ßßß
Smakołyki te pochodzą z austriackiego miasta Linz i są małą pochodną słynnego Linzer Torte. Wykonuje się je zwykle z kruchego cista z dodatkiem mielonych orzechów laskowych lub migdałów. Uroku dodają im charakterystyczne "okienka" w górnej warstwie, które wypełnia się dżemem i pokrywa cukrem pudrem. Ciasteczka te zwykle wycina się dwoma różnymi foremkami - większą i mniejszą, jednak można wycinać je również specjalną wykrawaczką.składniki na ok. 25 sztuk160 g mąki pszennej125 g mielonych orzechów laskowych100 g schłodzonego masła50 g cukru pudruskórka otarta z połowy cytrynyszczypta cynamonu1 żółtkoSkładniki umieścić w misce i szybko zagnieść. Gotowe ciasto owinąć w folię i schłodzić w lodówce przez ok. 1 godzinę. Zimne rozwałkować między dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Zdjąć górny arkusz i wykrawać foremką ciastka. Z połowy serduszek przy pomocy noża wyjąć "okienka". Piec w 180 º C przez ok. 10 minut, na lekko złoty kolor. Odstawić do całkowitego wystudzenia.dodatkowo:dżem truskawkowy, malinowy lub z czarnej porzeczkicukier puder to posypaniaDżem utarłem w blenderze, aby miał jednolitą, gładką konsystencję i nie było owocowych grudek. Przełożyć do rondla i podgrzewać przez 5-10 minut aż lekko zgęstnieje.Ciasteczka z "okienkiem" oprószyć cukrem pudrem. Na pozostałe (bez otworów) wyłożyć niewielką ilość lekko przestudzonego dżemu i przykryć je tymi z cukrem pudrem. Lekko docisnąć i odczekać kilka minut aż się skleją.Smacznego! :)


