ßßß Cookit - przepis na ciasteczka linzer

ciasteczka linzer

nazwa

Wykonanie

Witajcie. Dzisiejszy post poświęciłem szalenie uroczym i cudownym ciasteczkom Linzer...
Smakołyki te pochodzą z austriackiego miasta Linz i są małą pochodną słynnego Linzer Torte. Wykonuje się je zwykle z kruchego cista z dodatkiem mielonych orzechów laskowych lub migdałów. Uroku dodają im charakterystyczne "okienka" w górnej warstwie, które wypełnia się dżemem i pokrywa cukrem pudrem. Ciasteczka te zwykle wycina się dwoma różnymi foremkami - większą i mniejszą, jednak można wycinać je również specjalną wykrawaczką.
składniki na ok. 25 sztuk
160 g mąki pszennej
125 g mielonych orzechów laskowych
100 g schłodzonego masła
50 g cukru pudru
skórka otarta z połowy cytryny
szczypta cynamonu
1 żółtko
Składniki umieścić w misce i szybko zagnieść. Gotowe ciasto owinąć w folię i schłodzić w lodówce przez ok. 1 godzinę. Zimne rozwałkować między dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Zdjąć górny arkusz i wykrawać foremką ciastka. Z połowy serduszek przy pomocy noża wyjąć "okienka". Piec w 180 º C przez ok. 10 minut, na lekko złoty kolor. Odstawić do całkowitego wystudzenia.
dodatkowo:
dżem truskawkowy, malinowy lub z czarnej porzeczki
cukier puder to posypania
Dżem utarłem w blenderze, aby miał jednolitą, gładką konsystencję i nie było owocowych grudek. Przełożyć do rondla i podgrzewać przez 5-10 minut aż lekko zgęstnieje.
Ciasteczka z "okienkiem" oprószyć cukrem pudrem. Na pozostałe (bez otworów) wyłożyć niewielką ilość lekko przestudzonego dżemu i przykryć je tymi z cukrem pudrem. Lekko docisnąć i odczekać kilka minut aż się skleją.
Smacznego! :)
Źródło:http://www.krainasosny.pl/2014/02/ciasteczka-linzer.html