ßßß Cookit - przepis na francuskie ślimaki z czekoladą...

francuskie ślimaki z czekoladą...

nazwa

Wykonanie

Ależ ciepło, ptaków śpiew wybudza ze snu, a promienie porannego słońca ciepło muskają zaspaną twarz. Aj jak cudownie... dzisiejsze śniadanie proponuję na słodko :)
składniki na ok. 10 ślimaków:
1 opakowanie ciasta francuskiego w rulonie
100 g czekolady mlecznej lub gorzkiej
1 szczypta cukru brązowego
1 jajko
opcjonalnie orzechy i rodzynki (jeśli ktoś lubi)
Ciasto rozmrozić i rozwałkować na stolnicy podsypanej mąką. Czekoladę posiekać drobno lub - najlepiej - zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Jeśli dodajemy orzechy i rodzynki również posiekać bardzo drobno.
Na rozwałkowane ciasto francuskie wyłożyć czekoladę (plus ew. orzechy i rodzynki). Krótszy bok ciasta zwijać ciasno w rulon. Następnie schłodzić w zamrażarce przez ok. 15 minut. Po wyjęciu kroić w plastry o grubości ok. 1,5 cm. Ślimaki przenieść na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać szczyptą brązowego cukru.
Piec przez ok. 15-20 minut w temp. 220 ºC do złotego koloru. Wystudzić i podawać.
Smacznego :)
Źródło:http://www.krainasosny.pl/2013/03/francuskie-slimaki-z-czekolada.html