Wykonanie
Ależ ciepło, ptaków śpiew wybudza ze snu, a promienie porannego słońca ciepło muskają zaspaną twarz. Aj jak cudownie... dzisiejsze śniadanie proponuję na słodko :)
składniki na ok. 10
ślimaków:1 opakowanie
ciasta francuskiego w rulonie100 g
czekolady mlecznej lub gorzkiej1 szczypta
cukru brązowego1
jajkoopcjonalnie
orzechy i
rodzynki (jeśli ktoś lubi)Ciasto rozmrozić i rozwałkować na stolnicy podsypanej
mąką.
Czekoladę posiekać drobno lub - najlepiej - zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Jeśli dodajemy
orzechy i
rodzynki również posiekać bardzo drobno.Na rozwałkowane
ciasto francuskie wyłożyć
czekoladę (plus ew.
orzechy i
rodzynki). Krótszy bok ciasta zwijać ciasno w rulon. Następnie schłodzić w zamrażarce przez ok. 15 minut. Po wyjęciu kroić w plastry o grubości ok. 1,5 cm.
Ślimaki przenieść na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, posmarować roztrzepanym
jajkiem i posypać szczyptą
brązowego cukru.Piec przez ok. 15-20 minut w temp. 220 ºC do złotego koloru. Wystudzić i podawać.Smacznego :)