ßßß
Wszystkiego wyszło baaardzo dużo. Część spakowałem w cztery paczuszki po ok. 20 pierniczków, które poszły na sprzedaż. Z reszty zrobiłem siedem mniejszych sakiewek i w formie promocji rozdałem znajomym ^^składniki:3/4 kostki masła2/3 szklanki cukru1,5 szklanki miodu500 g mąki pszennej20 g przyprawy do pierników (jedno opakowanie)1 łyżeczka proszku do pieczenia1 jajkowykonanie:Masło, miód i cukier rozpuścić w rondelku do połączenia składników. Odstawić do przestudzenia. Do miski przesiać proszek do pieczenia, przyprawę do pierników, dodać jajko i lekko ostudzoną masę. Wymieszać składniki i stopniowo dodawać mąkę. Wyroić ciasto ręką i odstawić na ok. 30 minut do stwardnienia. Jeśli zajdzie taka potrzeba dodać jeszcze mąki, ale żeby ciasto nie było zbyt twarde.Ciasto rozwałkować na blaszce na grubość mniej niż 1 cm (wtedy są cienkie, lekkie, delikatne i kruche, sprawiają wrażenie, że nie mają żadnych kalorii :) ). Foremkami wyciąć kształty.Usunąć z blaszki niepotrzebne ciasto. Przed tą czynnością polecam wystawić całość za okno (jeśli temperatura jest na minusie) lub do zamrażarki na nie więcej niż 5 minut. Wtedy ciasto stwardnieje lekko i łatwiej będzie pozbyć się tych niepotrzebnych kawałków. Schłodzone ciasto odchodzi od blaszki błyskawicznie.Pierniczki piec w temperaturze 180 °C przez ok. 15 minut. Do lekko złotego koloru.Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostudzenia. Dopiero zimnie zdejmować z blachy. Wtedy są już twarde i można je bez problemu przenosić.Na koniec można dekorować je lukrem :)
Zebranie całego materiału...
Podział na grupy, a potem na kupki do pakowania ;)
Drukowanie etykietek reklamowych...
I już popakowane porcje :)
