ßßß Cookit - przepis na Pinacolada w ananasie

Pinacolada w ananasie

nazwa

Wykonanie

Co prawda Dzień Kobiet był wczoraj, ale jeżeli, któraś z Was moje Panie ma wolną chwilę by się zrelaksować dopiero dziś, w sobotnie popołudnie, to polecam spędzić je z Pinacoladą w dłoni. :) Tego ananasa znacie już z poprzedniego wpisu - Koreczki al'a Tropikalna Wyspa . Ostatecznie pozostajemy w egzotycznym klimacie, bo owoc skończył jako słoneczny drink pochodzący prosto z Karaibów. Pinacoladę możecie przygotować sobie w wersji alkoholowej oraz bezalkoholowej - u mnie sam owocowy koktajl.
Składniki:
1 cały ananas
pół szklanki odtłuszczonego mleczka skondensowanego
100g mrożonego miąższu z ananasa od "Owoce z dżungli"
100g świeżego miąższu świeżego ananasa
100g mrożonego miąższu z kokosa od "Owoce z dżungli"
(lub 150ml śmietanki/mleczka kokosowego)
łyżka stołowa wiórków kokosowych
łyżeczka brązowego cukru
opcjonalnie 100ml białego rumu/malibu
Przygotowanie:
Odkrawamy czubek ananasa na około 3/4 jego wysokości. Środek delikatnie wydrążamy łyżeczką. Do wysokiego naczynia wrzucamy wiórki kokosowe, mleczko skondensowane, cukier, miąższ z ananasa oraz kokosa. Blendujemy na gładki koktajl. (W wersji z alkoholem, przelewamy do shakera, dodajemy rum oraz kilka kostek lodu i wstrząsamy). Gotową Pinacoladę przelewamy do ananasowej szklanki. Aby odkrojona część ananasa tworzyła półotwartą pokrywkę - przypinamy ją wykałaczkami. Drinka przystrajamy wedle uznania i podajemy mocno schłodzonego. Smacznego!
Źródło:http://www.smakiempisany.pl/2013/03/pinacolada-w-ananasie.html