Wykonanie
Jak już nieraz wspominałem, grillowanie nie kończy się na mięsiwach czy co gorsza na samej
kiełbasie (a znam takich) grillowanie to również grillowane warzywa czy
owoce z których można przygotować proste i smaczne desery. Zobaczcie jak banalny jest przepis na grillowanego
ananasa za którego dałem 6zł.Składniki :
owoc ananasa4 łyżeczki
wiórków kokosowychPrzygotowanie :
Ananasa kroję na ćwiartki - staram się aby liście były na każdej ćwiartce.Liście zawijam w folię aluminiową - aby się nie spaliły i efektywniej wyglądały.Z każdej części ścinam środkową (trzonową) część
ananasa i końcówkę.Na dobrze rozgrzanym grillu zaczynam grillować każdą z ćwiartek od strony łupiny. Jak każdy z kawałków nabierze już temperatury przewracam na
boczki i grilluję je krótko "na kolor"
Cukry zawarte w soku dość szybko się karmelizują. Gdy
boczki gotowe wracam na stronę łupinki i posypuję każdy z kawałków wiórkami kokosowymi i grilluję jeszcze 3-4 minuty.Gotowego
ananasa zręcznie (filetuję) odcinam od skórki i dzielę w kawałki wbijając do każdego wykałaczkę.