Wykonanie
Bez krążków nie ma świąt.

Dlaczego "krążki"? Mama piekła je w prodiżu, więc były okrągłe. Ja obecnie używam prostokątnej blaszki. Najważniejsze, że smak jest ten sam. Ale w tym roku powracam do archetypu.Składniki:Ciasto:
mąka pszenna 1 kg
cukier puder 2 szklanki
mąka ziemniaczana 1 łyżka
soda oczyszczona 2 łyżeczki
proszek do pieczenia 1
śmietana gęsta 2 szklanki (0,3 - 0,5 l)Masa:
śmietana (36% - gęsta i kwaśna) 2 l
kakao (do smaku) ok. 3 - 4 łyżki
cukier puder ok. 0,5 kgWykonanie:Z podanych składników zagnieść ciasto podzielić na ok. 15 części. Każdą cześć rozwałkować cienko

i upiec krążki (na złoto), w prodiżu lub w tortownicy wyłożonych papierem do pieczenia (w temp. 180 stopni). Wystudzić. Z tej porcji wychodzą dwa wysokie torciki lub trzy niskie (w/g uznania).

Przygotować masę:
Śmietanę wymieszać z
kakao.

Każdy krążek ciasta smarować
śmietaną, posypać
cukrem pudrem
i przykryć następnym krążkiem (przycisnąć), by utworzył się torcik.

Podawać następnego dnia.Uwaga: Ciasto możemy upiec nawet 2 tygodnie wcześniej.