Wykonanie

Składniki:ugotowane
ziemniaki 0,5 kg
mąka 20 dag
twaróg 1 kostka (25 dag)
sólmasło,
bułka tarta,
cukier lub
słonina na okrasęWykonanie:Ugotowane
ziemniaki utłuc porządnie tłuczkiem lub zmiażdżyć w prasce. Wrzucić
twaróg i całość dokładnie utłuc na miazgę. Dodać
mąkę ze szczyptą
soli i zagnieść ciasto.

Z ciasta uformować grube wałki, lekko je spłaszczyć, pokroić na skośne kawałki jednakowej wielkości. Ugotować we wrzącej wodzie z dodatkiem
soli.

Wyjmować łyżką cedzakową, osączyć, rozłożyć na talerzach. Polać zrumienioną na
maśle bułką tartą, posypać
cukrem. W drugiej wersji
słoninę pokroić w drobną kostkę, stopić na skwarki, polać pierożki. Można podawać z surówką.