Wykonanie
"Męska rzecz" na śniadanie czy kolację. Korzystałam ze wskazówek Pascala link jak gotować
jajko w koszulce.

Składniki:1 kromka
białego pieczywa (1,5 cm grubości)2 cienkie plasterki
bekonu1
jajkosól,
pieprz1 łyżeczka
masłaW garnku gotuję 1 litr
wody dodaję do niej 1 łyżkę
octu. Do filiżanki rozbijam 1
jajko, delikatnie by
żółtko się nie rozlało. Łyżką kręcę kółka w wodzie by powstał "wir" i wkładam w to
jajko. Kręcę delikatnie cały czas by
białko obtoczyło
żółtko i gotuję 3 minuty na małym ogniu. Wyciągam łyżką cedzakową
solę,
pieprzę.Na rozgrzanej patelni smażę plasterki
bekonu z obu stron. Ściągam
bekon dodaję 1 łyżeczkę
masła i na to kromkę
chleba. Przesmażam na niedużym ogniu do zrumienienia. Na grzance układam plasterki
bekonu i
jajko.

Zdjęcia robiłam przed przyprawianiem, pamiętajcie by szczyptę posolić i popieprzyć. To moje pierwsze
jajko w koszulce. Idealne nie jest ale smaczne. Opieram się na zdaniu M. W końcu to on jest moim krytykiem kulinarnym ;)Ja chętnie zjadłam chlebek z
bekonem więc o
jajku się nie wypowiem ;)Smacznego!