Wykonanie
Stary, pożółkły zeszyt z przepisami mojej mamy ma w sobie tyle skarbów i uroku...ostatnio skusiłam się na
sos chrzanowy do
ziemniaków na parze i pieczonych nóg z
kurczaka. Świetne!

Składniki:1 łyżka
masła1 łyżka
mąki pszennej1,5 łyżki świeżo startego
chrzanu lub 2 łyżki
chrzanu ze słoiczka3/4 szk rosołu lub
bulionu drobiowegosól,
pieprz biały do smakuObrać i zetrzeć na drobnej tarce
chrzan lub użyć gotowego ze słoiczka (tak zrobiłam). Na patelni roztopić 1 łyżkę
masła dodać
mąkę i rozmieszać. Zrobić zasmażkę I-go stopnia, dodać
chrzan, rosół, przyprawić i zagotować. Jeżeli jest za gęsty możecie dolać więcej rosołu dla mnie był w sam raz.

Polecam ugotować
ziemniaki na parze z dodatkiem
ziół np.
rozmarynu,
mięty i polać je tym sosem.

Do tego
mięsko i "niebo w gębie" ;)