Wykonanie
Przechodząc obok sklepu warzywnego, wpadły mi w oko piękne, żółciutkie okazałe
morele. Żal nie skorzystać ;)

Składniki:10
moreli20 dag
twarogu25 dag
mąki2
żółtka2 łyżki
bułki tartej5 dag
masłaszczypta
solido obtoczenia:5 dag
masła4 łyżki
bułki tartejMorele opłukać osuszyć ręcznikiem papierowym.
Żółtka ucieramy z
masłem na puszystą masę, dodajemy szczyptę
soli,
bułkę tartą i
twaróg. Gdy składniki się połączą odstawiamy mikser i dodajemy
mąkę, wyrabiamy ciasto. Odrywamy po kawałku ciasta, cienko wałkujemy i oblepiamy
morele.
Morele powinny być równomiernie otoczone
ciastem.Do garnka wlewamy około 3l
wody dodajemy płaską łyżkę
soli. Doprowadzamy do wrzenia i wkładamy
morele. Należy je przemieszać od czasu do czasu. Gotujemy na małym ogniu 10 minut od momentu zagotowania. W tym czasie topimy masełko i dodajemy do niego
bułkę tartą. Smażymy na małym ogniu często mieszając, ponieważ może się przypalić. Łyżką cedzakową wyciągamy knedle, obtaczamy w
bułce i podajem y.

Moja Teściowa była zachwycona ;)