ßßß Cookit - przepis na Crepes Suzette

Crepes Suzette

nazwa

Składniki

Wykonanie

Spacerując po kulinarnych blogach natknęłam się na ciekawy przepis na deser naleśnikowy z pomarańczami. Autorem przepisu jest Pan Adam Chrząstowski szef kuchni Ancora Restaurant.
Nie będę tego kopiować, robiłam dokładnie według przepisu Pana Adama .
Deser jest hm... przepyszny to mało powiedziane. "Niebo w gębie" !
Bardzo ciekawe połączenie smak ów pomarańczy z goździkami i cynamonem. Koniecznie wypróbujcie, deser jest łatwy do wykonania i według m nie tani. Osobiście kupiłam tylko pomarańcze, reszta składników plątała mi się po szafce :). Z pod anej ilości składników zrobiłam 6 cienkich naleśników. Z czego 2 sztuki córeczki spałaszowały z dżemem ja błkowym. Dla mnie i męża pozostały po 2 sztuki i to jest nawet za dużo, chociaż jestem łasuchem. 1 szt uka na osobę w zupełności wystarczy. Pomarańcze dałam do środka naleśnika złożyłam w trójką t i takie włożyłam do sosu by nasiąknęły, dosłownie chwileczkę i obróciłam na drugą stronę . Trzeba to robić ostrożnie mogą się porwać . Nie dodawałam brandy ze względu na dzieci (a i tak nie jadły).
Małą poradę jak filetować pomarańcze znajdziecie np. tutaj.
To moje pierwsze wykonanie tego dese ru i na pewno nie ostatnie . Mam nadzieję, że kolejne będą jeszcze lepsze i ładniejsze .
Smacznego!
Źródło:http://kuchniamagorzata.blogspot.com/2013/04/crepes-suzette.html