Wykonanie
Oto pierwsza zupa w naszym blogu i od razu w wersji wegańskiej. Zupa krem z
marchwi. Jako iż zupa jest w formie kremu to bardzo do niej pasują chrupiące grzanki
ziołowe ewentualnie
groszek ptysiowy.Składniki na dwie porcje:-
Marchew - puszka-
Bulionowy koncentrat warzywny- Grzanki
ziołowe-
Bazylia - kilka zielonych listkówOpcjonalnie-
ŚmietanaPrzygotowanie:Przygotowanie jest bajecznie proste. Najpierw przygotowujemy
bulion warzywny. Ja użyłem do tego celu
bulionowego koncentratu warzywnego który przygotowałem wcześniej. Gotujemy 400 ml
wody i dodajemy koncentratu do smaku, mi wyszło 3 płaskie łyżki. Doprowadzamy do wrzenia i dodajemy
marchew. Ja użyłem
marchwi z puszki. Można również wykorzystać "żywą"
marchew. W tym celu trzeba ją obrać i pokrojoną ugotować w
bulionie. Jak
marchew będzie już miękka zdejmujemy garnek z ognia, dodajemy
bazylię i blendujemy aż do uzyskania jednolitej masy. Chętni mogą na tym etapie dodać łyżkę lub dwie
śmietany która zabieli nam zupę a jednocześnie
doda delikatności. Tak powstały krem podajemy z grzankami ziołowymi, można udekorować listkiem świeżej
bazylii. Smacznego.