Wykonanie
Czas wielkiego zjadania pączków się zbliża. Wczoraj robiłam pączki hiszpańskie przepis podała mi Kuchnia
Ilony, zachęciła mnie zdjęciem. Przepis na nie jest bardzo prosty więc nie opierałam się długo i je sama raz dwa zrobiłam. Cały blat był w
oleju bo musiałam dojść jak je zsunąć, aby utrzymał się kształt. Od razu przyszło mi na myśl pociąć na kwadraty papier do pieczenie i z tego zsuwać, kładziemy krążek na
olej papierem do góry i bardzo szybko papier się odkleja a pączek pięknie w swoim kształcie wyrasta. Pączki robi się szybko a składniki są tak podstawowe, że każdy bez problemu ma je w domu. Są puszyste, mięciutkie i na jednym zjedzonym pączku się nie kończy :)

SKŁADNIKI :200 g
mąki pszennej (używam tym 550)100 g
masła250 ml
wody4
jajkaszczypta
soliolej do smażenia (najlepiej rzepakowy )
cukier puder do posypaniapapier do pieczeniaSPOSÓB WYKONANIA :-
wodę zagotujemy z
masłem, szczypta
soli do gotującej
wody wrzucamy
mąkę i mieszamy do połączenia składników i aż masa zacznie odchodzić od ścianek (będzie to gęsta masa)- studzimy- po czym dodajemy po
jajku i miksujemy do połączenia się masy- gotowe ciasto nakładamy do szprycy i tworzymy z nich krążki- pieczemy w rozgrzanym
oleju (używam rzepakowego nie pieni się ) z obu stron do zrumienienia- najlepiej powycinać z papieru do pieczenia kwadraty o szerokości ok 10 cm, za pierwszym razem nasmarować
olejem i na to nakładać ciasto- bierzemy nasz kawałek ciasta z papierem i kładziemy papierem do góry w kilka chwil pączek się odklei i zachowa swój kształt.- ja wycięłam sobie tak 5 kwadratów i wykorzystałam je do samego końca pieczenia wielokrotnie.- po czym nasze krążki posypujemy
cukrem pudrem lub robimy
lukier z
cukru pudru i je smarujemy.Pączki jak szybko powstają tak szybko znikają mi się udało zrobić 1 zdjęcie :))Oto kilka moich tłustych słodkości :))Pączki klik jak je zrobić

Chruściki babci Wandy klik jak je zrobić

Mini pączki na
serku homogenizowanym klik jak je zrobić

Moje propozycje na czwartkowe szaleństwo :)Uściski
Basia