Wykonanie
Powstała kolejna szyneczka w mojej kuchni tym razem połączyłam
łopatkę z
golonką. Ta
szynka skradła moje
serce a czy pozostanie zobaczymy bo kolejne połączenia się tworzą. Tym razem
szynkę zrobiłam w osłonce barierowej.
Kiełbaska jest krucha i aromatyczna.
SKŁADNIKI :-
łopatki bez kości ok 60 dag-
golonkę 1 szt- 1/3 łyżeczki
białego pieprzu- 2 płaskie łyżeczki
soli peklowej- 1 płaska łyżeczka
soli morskiej- 1 łyżeczka lejącego
miodu- 1 ząbek
czosnku- 3 płaskie łyżeczki
żelatyny- 4 kostki
loduSPOSÓB PRZYGOTOWANIA :-
łopatkę umyć osuszyć i pociąć w kawałki wycinając przy tym błonki-
golonkę umyć wyciąć ze skóry oraz wytrybować z kości- pokrojone
mięso miele w robicie kuchennym po zmieleniu dodaję kostki
lodu i ponownie
miele.- do tak przygotowanej masy wsypuję
przyprawy i na wolnych obrotach wyrabiam, aby składniki dokładnie się wszystkie zmieszały i masa stała się klejąca- przygotowuję osłonkę barierową - związuję ją z jednej strony- wkładam do niej masę
mięsną dobrze uklepując związuję na górze mocno- wysokość
kiełbasy dostosowuję do
szynkowara-
szynkowar zamknąć i wstawić do lodówki na 24 godziny.- po wyznaczonym czasie
szynkowar wstawić do
wody i uzyskać tem. 80 stopni i tak parzyć go 2 godziny- po wyznaczonym czasie ostudzić i wstawić do lodówki na 8 godzin do całkowitego zgęstnienia- gotowe można spożywać i zajadać na ulubione sposoby