Wykonanie
Są dni kiedy nie mamy czasu na zabawy w kuchni przygotowując obiad a ciepły choć jeden posiłek w ciągu dnia to podstawa. Takim rozwiązaniem jakie ja stosuje są kluski leniwe. Podaję je na różne sposoby, jednym z nich to z karmelizowanym
jabłkiem. Świetnie idzie przemycić dziecku
nabiał oraz
owoc. Znikają w oka mgnieniu. Dobrym też rozwiązaniem jest zrobić większą ilość i zamrozić a to na przyszłość jeszcze bardziej skróci czas przygotowania obiadu.

Porcja na 4 osobyCzas przygotowania 30minSKŁADNIKI:-
twaróg 400 g(dodaję półtłusty)-
jajka 3 szt-
mąka pszenna 1 szklanka kopiasta ( gdy ciasto jest nadal klejące do ręki dosypujemy po łyżce kolejnej
mąki tak aby ciasto było sprężyste)-
sól (ok 1/4 łyżeczki)-
cynamon-
jabłko 2szt-
masło (nie całe pół kostki)-
cukier brązowy 2 łyżkiSPOSÓB WYKONANIA:-
twaróg rozgniatam widelcem dodaję do tego
jajka oraz szczyptę
soli rozgniatam wszytko razem- stopniowo dodaję
mąkę i zagniatam
ciastko,
ciastko nie może kleić nam się do ręki, gdy
mąki jest za mało dodajemy kolejną łyżkę i dalej wyrabiamy. Gotowe ciasto rozdzielamy na części i formujemy wałeczki.- wałeczek lekko zgniatamy i kroimy nożem na np. skośne prostokąty- wrzucamy do gotującej osolonej
wody i gotujemy je do wypłynięcia- gdy kluski nam się gotują obieramy
jabłka i kroimy je na wąskie paseczki po czym wrzucamy na patelnie z roztopionym
masłem chwilkę smażymy po czym posypujemy
cukrem, oraz posypuję
cynamonem który z
cukrem nam się karmelizuje, nie mieszamy tylko potrząsamy patelnią, aby karmel równo pokrył nam
jabłka- gotowe kluski wyciągamy łyżką cedzakową i układam je na papierze kuchennym, aby odsączyć je od
wody, kładę na talerz układam na nich
jabłka oraz polewam sosem który powstał z
jabłek i karmelu- gotoweWSKAZÓWKI- ważne, aby ciasto na kluski przygotować krótko przed podaniem zapobiegnie to niepotrzebnemu rozmiękczeniu kluski.- można przygotować ciasto wcześniej i więcej i je zamrozić a przed gotowaniem na krótko przed wyjąć i wrzucać na wrzątek- gdy chcemy zamrozić warto je najpierw poukładać na deseczce i tak je włożyć do zamrażalnika po wstępnym zamrożeniu wyjąć i poporcjować do woreczków. Zapobiegnie to posklejaniu oraz deformacji kluski