ßßß Cookit - przepis na Tajskie placuszki kokosowe

Tajskie placuszki kokosowe

nazwa

Wykonanie

Od początku miesiąca trwa akcja kulinarna, a jej tematem jest kuchnia tajska . Ta azjatycka kuchnia należy do moich ulubionych, dlatego też postanowiłam przyłączyć się do zabawy, w związku z czym w tym miesiącu możecie spodziewać się kilku tajskich przepisów.
Ponieważ dziś jest niedziela, dlatego też postanowiłam przygotować słodkie danie śniadaniowe, czyli placuszki kokosowe. Udały mi się fantastycznie, delikatne, puszyste, kokosowe - polecam!
Składniki :
szklanka mąki pszennej
1/4 szklanki mąki ryżowej (zastąpiłam ją mąką kukurydzianą)
2/3 szklanki wiórków kokosowych
pół łyżeczki soli
2 łyżeczki cukru
1 duże jajko (lub dwa małe)
1 szklanka mleko kokosowego
mleko lub oliwa do smażenia
sok z limonki
Przygotowanie :
Mąkę przesiać do dużej miski, dodać mąkę ryżową (kukurydzianą), wiórki kokosowe, sól i cukier, wsyzstko dokładnie wymieszać, wbić jajko i wlać mleko kokosowego, wszystko dokładnie zmiksować na jednolitą, ale gęstą masę. Jeżeli ciasto jest zbyt gęste dodać nieco więcej mleka kokosowego.
Na patelni rozgrzać tłuszcz, nakładać ciasto formując niewielkie placuszki i smażyć aż będą rumiane. Podawać natychmiast skropione sokiem z limonki.
Smacznego !
Źródło:http://codzienne-gotowanie.blogspot.com/2014/10/tajskie-placuszki-kokosowe.html