Wykonanie
Od początku miesiąca trwa akcja kulinarna, a jej tematem jest kuchnia tajska . Ta azjatycka kuchnia należy do moich ulubionych, dlatego też postanowiłam przyłączyć się do zabawy, w związku z czym w tym miesiącu możecie spodziewać się kilku
tajskich przepisów.Ponieważ dziś jest niedziela, dlatego też postanowiłam przygotować słodkie danie
śniadaniowe, czyli placuszki
kokosowe. Udały mi się fantastycznie, delikatne, puszyste,
kokosowe - polecam!

Składniki :szklanka
mąki pszennej1/4 szklanki
mąki ryżowej (zastąpiłam ją
mąką kukurydzianą)2/3 szklanki
wiórków kokosowychpół łyżeczki
soli2 łyżeczki
cukru1 duże
jajko (lub dwa małe)1 szklanka
mleko kokosowegomleko lub
oliwa do smażenia
sok z limonki
Przygotowanie :
Mąkę przesiać do dużej miski, dodać
mąkę ryżową (kukurydzianą),
wiórki kokosowe,
sól i
cukier, wsyzstko dokładnie wymieszać, wbić
jajko i wlać
mleko kokosowego, wszystko dokładnie zmiksować na jednolitą, ale gęstą masę. Jeżeli ciasto jest zbyt gęste dodać nieco więcej
mleka kokosowego.Na patelni rozgrzać tłuszcz, nakładać ciasto formując niewielkie placuszki i smażyć aż będą rumiane. Podawać natychmiast skropione
sokiem z limonki.

Smacznego !