ßßß
Dziś zapraszam na śniadanie w amerykańskim stylu, czyli placuszki z bekonem i syropem klonowym. Przepis na te naleśniki (a właściwie pancakes) podpatrzyłam w ostatniej edycji Celebrity Master Chef UK i stwierdziłam, że koniecznie muszę je wypróbować. Zawsze chciałam zrobić takie okrągłe, puszyste placuszki, ale nigdy się nie składało. Ostatnio znalazłam w tutejszym sklepie maślankę, która jest tu sprzedawana w takich małych kubeczkach jak śmietana, a jest niezbędnym składnikiem ciasta na placuszki. Weekend to idealny czas na smażenie placuszków i celebrowanie śniadania.
Składniki :350g mąki2 łyżeczki sody oczyszczonej1 łyżeczkasoli2 łyżki cukru200ml maślanki400ml mleka2 jajka100g masłakilka plastrów bekonusyrop klonowy (ewentualnie miód)
Przygotowanie :W dużej misce wymieszać suche składniki: mąkę, sodę oczyszczoną, sól i cukier.W drugiej misce wymieszać składniki płynne: mleko, maślankę, jajka i rozpuszczone masło.Wlać mokre składniki do suchych i dokładnie wymieszać.Bekon posmarować syropem klonowym lub miodem i grilować (ja robię to pod górną grzałką piekarnika), gdy po jednej stronie bekon będzie ładnie przypieczony, przełożyć go na drugą stronę, posmarować syropem i grilować do osiągnięcia pożądanego stopnia przypieczenia.Na dużej patelni roztopić masło, nalewać niewielkie porcje ciasta, formując placuszki, smażyć do czasu gdy na wierzchu pojawią się pęcherzyki, delikatnie przewrócić naleśniki i smażyć aż będą rumiane. Układać na stosik. Podawać z upieczonem bekonem, dodatkowo polane syropem klonowym.
Smacznego !