ßßß
Składniki:25g masła, plus nieco do wysmarowania ramekinów60g miałkiego cukru100g ciemnej czekolady2 łyżeczki kahluy1 łyżeczka aromatu waniliowego3 jajaka, białka oddzielone od żółtekszczypta soli
Przygotowanie:Piekarnik nagrzać do 180 stopni.Masło i czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać kahluę i aromat waniliowy, schłodzic. Następnie dodać żółtka i dokładnie wymieszać.Ramekiny wysmarować masłem i wysypać niewielką ilością cukru, nadmiar wysypać.W dużej misce ubić białka z odrobiną soli, gdy powstanie piana, stopniowo dodawać cukier, cały czas ubijając, aż powstanie gęsta, kremowa, sztywna masa.Łyżkę ubitej piany dodać do czekolady, aby ją nieco rozrzedzić, następnie przełożyć czekoladę do ubitej piany i delikatnie wymieszać. Przełożyć do ramekinów i wstawić do nagrzanego piekarnika.Piec 11 minut, aż suflety ładnie urosną i dobrze zetną się na wierzchu.Natychmiast podawać.Wysypanie naczyń drobnym cukrem,daje masie możliwość "chwycenia się",co pomaga sufletom wyrosnąć i nie opaść.
Smacznego!