ßßß Cookit - przepis na Suflet czekoladowy

Suflet czekoladowy

nazwa

Wykonanie

Dzisiejszym wyzwaniem wspólnego gotowania było przygotowanie sufletu. Po długich namysłach i przejrzeniu dużej ilości przepisów zdecydowałam się na przygotowanie sufletu czekoladowego, gdyż ta opcja wydawała mi się najprostsza, choć może zabrzmi to dziwnie, gdyż ten deser uchodzi za jeden z trudniejszych do przygotowania - często się nie udaje, nie rośnie, lub błyskawicznie opada. Nie wiem czy to szczęście początkującego, niedoświadczonego cuekiernika, czy po prostu w końcu dochodzę do wprawy i nabieram umiejętności w pieczeniu slodkosci, ale moje suflety udały się wspaniale ;)
Wraz ze mną zdecydowały się przygotować suflety Gin i Siaska .
Obserwowałam moje suflety od momentu wstawienia do piekarnika i z radością patrzyłam jak pięknie rosły;) Zrobiłam im zdjęcie jeszcze w piekarniku, ponieważ bałam się, że jak tylko je wyjmę to oklapną, na szczęście jednak tak się nie stało ;)
Składniki:
25g masła, plus nieco do wysmarowania ramekinów
60g miałkiego cukru
100g ciemnej czekolady
2 łyżeczki kahluy
1 łyżeczka aromatu waniliowego
3 jajaka, białka oddzielone od żółtek
szczypta soli
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
Masło i czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać kahluę i aromat waniliowy, schłodzic. Następnie dodać żółtka i dokładnie wymieszać.
Ramekiny wysmarować masłem i wysypać niewielką ilością cukru, nadmiar wysypać.
W dużej misce ubić białka z odrobiną soli, gdy powstanie piana, stopniowo dodawać cukier, cały czas ubijając, aż powstanie gęsta, kremowa, sztywna masa.
Łyżkę ubitej piany dodać do czekolady, aby ją nieco rozrzedzić, następnie przełożyć czekoladę do ubitej piany i delikatnie wymieszać. Przełożyć do ramekinów i wstawić do nagrzanego piekarnika.
Piec 11 minut, aż suflety ładnie urosną i dobrze zetną się na wierzchu.
Natychmiast podawać.
Wysypanie naczyń drobnym cukrem,
daje masie możliwość "chwycenia się",
co pomaga sufletom wyrosnąć i nie opaść.
Smacznego!
Źródło:http://codzienne-gotowanie.blogspot.com/2013/11/suflet-czekoladowy.html