Wykonanie
Nie ma takiego rodzaju sernika, którego bym nie zjadła. Nie ważne czy jest to sernik tradycyjny, na zimno czy też złota rosa. Ciasto, które dzisiaj prezentuję to tradycyjny sernik pieczony w naszym domu od lat.Składniki:Ciasto:-1/2 szklanki
mąki pszennej- 4 łyżki
masła- 2 łyżki
cukru pudru- 2
jajaMasa serowa:- dwie kostki
tłustego białego sera (500 g)- szklanka
cukru pudru- 1/2 kostki
masła- 5 jaj- 2 łyżeczki
cukru wanilinowego- maszynka do mielenia, mikser, wałek, blacha, papier do pieczenia, widelec, szklanka, pędzelek.Wykonanie:Ciasto:1.
Masło miksuję z
cukrem. Dodaję jedno
żółtko i mieszam.2. Dodaję
mąkę i zagniatam. Wkładam do lodówki na 20 minut.3. Podczas gdy ciasto się chłodzi, zabieram się do przygotowania masy serowej. W tym celu oddzielam
białka od
żółtek.
Białka ubijam na sztywną pianę.4.
Mielę ser- niestety należy zrobić to minimum dwa-trzy
razy.5. Mieszam ze sobą
żółtka,
cukier puder,
cukier wanilinowy i
masło.6. Dodaję
zmielony ser i pianę z
białek. Mieszam do uzyskania jednolitej masy.7. Teraz czas na ciasto. Ciasto rozwałkowuję i wykładam nim, wyłożoną papierem blachę. Jego powierzchnię nakłuwam widelcem i smaruję rozbełtanym
jajkiem.8. Podpiekam 10 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 st. C.9. Ciasto studzę i wylewam na nie masę
serową. Smaruję rozbełtanym
jajem i piekę w temperaturze 180 st. C przez ok. 40 min.10. Ostudzone ciasto można oprószyć
cukrem pudrem lub oblać lukrem czy też
polewą czekoladową.

Źródło: Lipińska H., Woźniakowski A. Ciasta słodkie i wytrawne Wydawnictwo spółdzielcze Warszawa 1988.