ßßß Cookit - przepis na Sernik

Sernik

nazwa

Wykonanie

Nie ma takiego rodzaju sernika, którego bym nie zjadła. Nie ważne czy jest to sernik tradycyjny, na zimno czy też złota rosa. Ciasto, które dzisiaj prezentuję to tradycyjny sernik pieczony w naszym domu od lat.
Składniki:
Ciasto:
-1/2 szklanki mąki pszennej
- 4 łyżki masła
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 jaja
Masa serowa:
- dwie kostki tłustego białego sera (500 g)
- szklanka cukru pudru
- 1/2 kostki masła
- 5 jaj
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego
- maszynka do mielenia, mikser, wałek, blacha, papier do pieczenia, widelec, szklanka, pędzelek.
Wykonanie:
Ciasto:
1. Masło miksuję z cukrem. Dodaję jedno żółtko i mieszam.
2. Dodaję mąkę i zagniatam. Wkładam do lodówki na 20 minut.
3. Podczas gdy ciasto się chłodzi, zabieram się do przygotowania masy serowej. W tym celu oddzielam białka od żółtek. Białka ubijam na sztywną pianę.
4. Mielę ser- niestety należy zrobić to minimum dwa-trzy razy.
5. Mieszam ze sobą żółtka, cukier puder, cukier wanilinowy i masło.
6. Dodaję zmielony ser i pianę z białek. Mieszam do uzyskania jednolitej masy.
7. Teraz czas na ciasto. Ciasto rozwałkowuję i wykładam nim, wyłożoną papierem blachę. Jego powierzchnię nakłuwam widelcem i smaruję rozbełtanym jajkiem.
8. Podpiekam 10 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 st. C.
9. Ciasto studzę i wylewam na nie masę serową. Smaruję rozbełtanym jajem i piekę w temperaturze 180 st. C przez ok. 40 min.
10. Ostudzone ciasto można oprószyć cukrem pudrem lub oblać lukrem czy też polewą czekoladową.
Źródło: Lipińska H., Woźniakowski A. Ciasta słodkie i wytrawne Wydawnictwo spółdzielcze Warszawa 1988.
Źródło:http://akademiaciastek.blogspot.com/2015/03/sernik.html