ßßß Cookit - przepis na Faszerowane pieczarki

Faszerowane pieczarki

nazwa

Wykonanie

Kto jest najlepszym kompanem w kuchni? Oczywiście mąż ;) I nie jest prawdą, że panowie w kuchni to potrafią jedynie włączyć czajnik elektryczny albo ograniczyć swoją działalność do tylko do spożycia :) Pierwszy z cudów kulinarnych zrobionych z moim mężem :)
Składniki:
12 dużych pieczarek
20 dag mięsa mielonego
3 plasterki sera żółtego
jajko
pietruszka suszona lub świeża
przyprawa kebab
sól
pieprz
olej z pestek winogron
domowy sos czosnkowy
Przygotowanie:
Namówić męża do obrania pieczarek, oddzielenia kapeluszy od nóżek i posiekania drobno pieczarkowych nóżek.
Mięso mielone wymieszać z przyprawą kebab-gyros i dorzucić do niego pokrojone drobno grzyby - wszystko razem podsmażyć.
W tym samym czasie na drugiej patelni na oleju z pestek winogron obsmażyć z dwóch stron pieczarkowe kapelusze, aż będą miękkie.
Kapelusze osuszyć na papierowym ręczniku i ułożyć w naczyniu żaroodpornym.
Farsz - przestudzone mięso mielone i grzyby przekładamy do miski i dodajemy jajko, drobno pokrojony ser żółty i przyprawy. Wszystko razem mieszamy i napełniamy nim pieczarkowe kapelusze.
Do naczynia żaroodpornego wlewamy troszkę oleju z pestek winogron i zapiekamy przez 20 minut w 180 stopniach. Po 10 minutach pieczenia na każdym grzybku kładziemy resztę sera żółtego i zapiekamy dalej.
Ładnie podane na dużym półmisku (wcześniej dobrze jest je osuszyć ze zbędnego tłuszczu na ręczniku papierowym).
Grzyby smakują wyśmienicie z domowej roboty sosem czosnkowym w dobrym towarzystwie :)
Smacznego!
Źródło:http://lawendowe2nieba.blogspot.com/2014/03/kto-jest-najlepszym-kompanem-w-kuchni.html