Wykonanie
Ciecierzycę, podobnie jak
kaszę jaglaną mogłabym jeść na tysiąc sposobów, dzisiaj postanowiłam zrobić pastę na kanapkę, która razem z pieczoną i chrupiącą
kaszą gryczaną przypomina
smalec, z jednej paczki wychodzi cała wielka miska, ja zawsze zostawiam część na kanapki, z części piekę kotlety, które można wziąć do lunchboxa do pracy, a jak jeszcze coś zostanie to można podsmażyć na patelce z
jajkiem, żeby uzyskać pyszną jajecznicę. Dlatego wystarczy ugotować
ciecierzycę, podpiec
kaszę gryczaną, aby uzyskać 3 różne dania.

Składniki:- paczka
ciecierzycy- kilka łyżek niepalonej
kaszy gryczanej- 2 łyżki
oleju (rzepakowego lub innego rafinowanego)-
sos sojowy ,
pieprz,
sól,
czosnek w proszku.Przygotowanie:
Kaszę surową rozsypujemy na blachę wyłożoną papierem, posypujemy
przyprawami dodajemy
olej mieszamy i wstawiamy do piekarnika na ok 10 min w temperaturze ok 200 stopni, pilnowac, żeby się nie przypaliła najlepiej próbować czy jest już wystarczająco chrupka.
Ciecierzyce ugotować następnie zmielić blenderem lub w maszynce do
mielenia mięsa dodać
kaszę wymieszać doprawić.

