Wykonanie
Tort udekorowany prostym sposobem przy użyciu zaledwie jednej tylki, choć ciasto obłożone jest dwiema różnymi masami i udekorowane dwoma kremami. Kolory i ozdobne dodatki dobrane są do okoliczności – na urodziny mężczyzny.

Nie zamieszczam przepisu na sam tort, bo nie taki jest cel tego wpisu.Dekoracja tego
tortu składa się z kilku elementów:- masy do obłożenia
tortu z
boku- rurek
waflowych z
kremem czekoladowym- masy do obłożenia wierzchu
tortu- kremu do wykonania spirali- kremu do wykonania dekoracyjnych kwiatów- dodatków: wstążek i jadalnych koralikówMasa do obłożenia
boku tortu średnicy 21-23 cm :250 ml
śmietany kremówki 36%200 g
serka mascarpone1 łyżka
cukru pudruŚmietana i
mascarpone powinny być dobrze schłodzone.
Śmietanę należy ubić za pomocą miksera na sztywno, dodając pod koniec miksowania
cukier puder. Do ubitej
śmietany dodać
mascarpone i jeszcze raz wszystko dobrze zmiksować.Tort obłożyć masą.

Rurki
waflowe do dekoracji
boku tortu :2,5 opakowania rurek
waflowych z kremem (1 opak. = 280 g)Rurki delikatnie dociąć małym nożykiem z piłką na pożądaną wysokość. U mnie celowo długość rurek jest różna, choć różnice są niewielkie. Chodziło o efekt nieregularności.Do świeżo nałożonej masy kolejno przykładać rurki lekko je wciskając i pilnując, by były umieszczone pionowo i w mniej więcej równych odstępach. Rurki układać przyciętym końcem do dołu.Masa do obłożenia wierzchu
tortu:70 g nutelli lub innego kremu
orzechowego100 g
serka mascarpone40 g
gorzkiej czekoladyCzekoladę rozpuścić w małej metalowej misce trzymanej nad garnuszkiem z gotującą się
wodą i przestudzić.
Mascarpone zmiksować z nutellą pod koniec dodając
czekoladę. Rozsmarować równo na wierzchu
tortu.

Krem do wykonania spirali:· 75 g
czekolady mlecznej· 2 łyżki
śmietany kremówkiCzekoladę rozpuścić w małej metalowej misce trzymanej nad garnuszkiem z gotującą się
wodą i dodać łyżkę
śmietany. Całość przestudzić i odczekać aż zacznie lekko tężeć. Krem przełożyć do nieużywanego grubego woreczka (najlepiej do jednorazowego worka cukierniczego), odciąć końcówkę woreczka robiąc mały otwór i wypróbować na talerzyku, czy wielkość otworu jest wystarczająca do uzyskania oczekiwanej wielkości wzorku. Nanieść krem spiralnie na wierzch
tortu nie przerywając nakładania aż do końca.Krem do wykonania dekoracyjnych kwiatów :200 g miękkiego
masła1 łyżka kajmaku z puszkiniebieski
barwnik spożywczy w żelu
Masło musi być miękkie ponieważ należy je utrzeć mikserem na gładką puszystą masę. Pod koniec ucierania dodać kajmak i dobrze zmiksować. Odłożyć 3 łyżki kremu, a resztę zmiksować z niebieskim barwnikiem (wystarczy jedno namoczenie wykałaczki w barwniku i przeniesienie go do masy).Do wykonania tych kwiatów użyłam tylki Wilton 1M. Jasny krem przełożyć do worka cukierniczego z odpowiednią tylką i rozprowadzić wewnątrz woreczka. Do środka nałożyć niebieski krem. Wycisnąć kwiaty robiąc niewielką spiralę od środka do zewnątrz (tylka umieszczona pionowo nad dekorowaną powierzchnią, bez obracania jej wokół własnej osi, bez obracania
tortu w trakcie dekoracji).Dodatki:Przygotować dwie wstążki o różnych szerokościach. Przyciąć je na długość obwodu
tortu + 1 cm . Na cienkiej wstążce co 10 cm przykleić kawałeczek taśmy dwustronnej i nakleić ją na szeroką wstążkę. Na końcu szerszej wstążki nakleić kawałek taśmy dwustronnej, opasać tort i skleić ze sobą oba końce wstążki. W ten sposób łatwo usunąć wstązkę przed krojeniem
tortu.Szczyt każdej rurki można udekorować odrobiną kremu ze spirali i koralikiem jadalnym.