Wykonanie
Tort udekorowany w prosty sposób, a mimo to wygląda elegancko i bogato. Do jego przygotowania wystarczy masa do obłożenia
tortu,
waflowe rurki,
kakaowy krem i
biała czekolada. No i trochę chęci, choć przygotowanie takiego
tortu wcale nie trwa długo :)To mój "najnowszy" tort, więc następne pomysły na dekorację pojawią się dopiero przy kolejnej rodzinnej uroczystości.

Nie zamieszczam przepisu na sam tort, bo nie taki jest cel tego wpisu.Dekoracja tego
tortu składa się z kilku elementów:- masy do obłożenia
tortu-
kakaowych rurek
waflowych z
kremem czekoladowym- kremu do wykonania
kakaowych dekoracji-
białej czekolady- wstążek do dekoracji

Masa do obłożenia
tortu średnicy 21- 23 cmTort na zdjęciu ma dwie masy – jedna dookoła
tortu, druga na wierzchu. Wynika to z tego, że masy do przełożenia warstw
tortu było na tyle dużo, że szkoda było jej nie wykorzystać. Jednak polecam przygotować tylko jedną masę, błękitną. Składniki:400 ml
śmietany kremówki 36%300 g
serka mascarpone2 łyżki
cukru pudru1/3 łyżeczki błękitnego
barwnika spożywczego w żelu
Śmietana i
mascarpone powinny być dobrze schłodzone.
Śmietanę należy ubić za pomocą miksera na sztywno, dodając pod koniec miksowania
cukier puder. Do ubitej
śmietany dodać
mascarpone oraz barwnik i jeszcze raz wszystko dobrze zmiksować.Tort obłożyć masą zaczynając od
boków.Rurki
waflowe do dekoracji
boku tortu :2,5 opakowania
kakaowych rurek
waflowych z kremem (1 opak. = 280 g)

Rurki delikatnie dociąć małym nożykiem z piłką na pożądaną wysokość. U mnie celowo długość rurek jest różna, choć różnice są niewielkie. Chodziło o efekt nieregularności.Do świeżo nałożonej masy kolejno przykładać rurki lekko je wciskając i pilnując, by były umieszczone pionowo i w mniej więcej równych odstępach. Rurki układać przyciętym końcem do dołu.
Biała czekolada:50 g
białej czekolady lub pół opakowania białej polewy w
czekoladowych pastylkach
Czekoladę rozpuścić w małej metalowej misce trzymanej nad garnuszkiem z gotującą się
wodą. Przestudzić i odczekać aż zacznie lekko tężeć.
Czekoladę przełożyć do nieużywanego grubego woreczka (najlepiej do jednorazowego worka cukierniczego), odciąć końcówkę woreczka robiąc mały otwór i wypróbować na talerzyku, czy wielkość otworu jest wystarczająca do uzyskania oczekiwanej wielkości wzorku.
Czekoladę nanieść na wierzch
tortu dowolnym wzorkiem, ewentualnie dołożyć dodatkowo pastylki nierozpuszczonej
czekolady.Krem do wykonania dekoracyjnych kwiatów :200 g miękkiego
masła2 łyżki
kakao1 łyżka
cukru pudru1 łyżka
mascarpone
Masło musi być miękkie, ponieważ należy je utrzeć mikserem na gładką puszystą masę. Pod koniec ucierania dodać
cukier puder, a następnie
kakao i
mascarpone. Dobrze zmiksować.Do wykonania tych kwiatów użyłam tylki Wilton 1M. Krem przełożyć do worka cukierniczego z odpowiednią tylką i wycisnąć kwiaty, robiąc niewielką spiralę od środka do zewnątrz (tylka umieszczona pionowo nad dekorowaną powierzchnią, bez obracania jej wokół własnej osi, bez obracania
tortu w trakcie dekoracji). Dodatkowo dookoła naniosłam tzw. wstążkę za pomocą tylki do robienia liści (Wilton 352).Dodatki:Przygotować dwie wstążki o różnych szerokościach. Przyciąć je na długość obwodu
tortu + 1 cm . Na cienkiej wstążce co 10 cm przykleić kawałeczek taśmy dwustronnej i nakleić ją na szeroką wstążkę. Na końcu szerszej wstążki nakleić kawałek taśmy dwustronnej, opasać tort i skleić ze sobą oba końce wstążki. W ten sposób łatwo usunąć wstążkę przed krojeniem
tortu. Można również na taśmie dwustronnej dokleić kokardkę.